Nagyvilág

Maduro: Nem leszek áruló

Nicolas Maduro közölte, nem hagyja, hogy a történelem árulóként emlékezzen rá, írja az RT. A több európai ország által megszabott határidő lejártakor közölte, hogy nem enged a külső nyomásnak, és továbbra is államfőnek tekinti magát.

A caracasi külügyminisztérium pedig jelezte, felülvizsgálja Venezuela kapcsolatait azokkal az országokkal, amelyek hétfőn elismerték Guaidót Venezuela ideiglenes elnökeként.

Nem érdekel, hogy vonulok be a történelembe, nem leszek áruló, egy gyenge valaki, aki hátat fordított törekvéseinek a saját emberei felé

– mondta, hozzátéve, hogy minden lehetőséget kihasznál majd, hogy megállítja „Trump őrültségét”, mert „Venezuela soha nem adja fel”.

Az amerikai elnök nemrég ugyanis arról beszélt, hogy az egyik lehetőség a katonai beavatkozás Venezuelában.

Közben hétfőn az európai országok többsége elismerte Juan Guaidót, az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott caracasi parlament vezetőjét Venezuela ideiglenes elnökeként.

Maduro elmondta, hogy segítségért fordult Ferenc pápához a belpolitikai válság rendezésében.

Juan Guaidó a hadsereg segítségét kérte ahhoz, hogy a külföldi segélyszállítmányokat beengedjék a válság sújtotta latin-amerikai országba. Egyúttal azzal vádolta a caracasi vezetést, hogy 1,2 milliárd dollár összegben próbál tőkét kimenteni a Bandes állami fejlesztési banktól egy uruguayi pénzügyi intézménybe.

Maduro egy hétfői katonai rendezvényen viszont újfent visszautasította a humanitárius segélyt országa számára, kijelentve egyúttal, hogy inkább az azt kérő ellenzék szorul „mentális segítségnyújtásra”.

Venezuela több éve súlyos politikai és gazdasági válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése után gyakorlatilag összeomlott.

A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében, míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi – köztük számos latin-amerikai – ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Miraflores Elnöki Sajtóiroda

Ajánlott videó

Olvasói sztorik