Nagyvilág

Ezt válaszolta Sargentini az őt hazugozó magyar nagykövetnek

A kormánymédia szerint nem volt hajlandó válaszolni, de valójában kérdés sem volt.

Elérhető az interneten Judith Sargentininek az amszterdami egyetemen a magyar jogállamiságról tartott előadásának felvétele, amelyről korábban azt állította a kormánypárti sajtó, hogy a holland EP-képviselő kidobatta az Echo TV munkatársait, majd azt, hogy nem volt hajlandó válaszolni az ott megjelent Kocsis András hágai magyar nagykövet kérdéseire.

Hétfőn már megírtuk, hogy a Klubrádiónak nyilatkozott Cseres Katalin, az Amszterdami Egyetem európai jogi tanszékének docense, aki szerint egyáltalán nem igaz, hogy Sargentini kidobatta volna a tévéseket, nekik azért kellett távozniuk, mert az egyetem kommunikációs és sajtóirodájától nem volt engedélyük a forgatásra.

Az internetre felkerült felvételen pedig (1 óra 14 perctől) az is meghallgatható, hogyan zajlott valójában a nagykövet és Sargentini párbeszéde. Kocsis felszólalása ennyi volt:

Az előadása tele volt hazugságokkal és félrevezetéssel, és tényszerűen hamis kijelentésekkel, de azt elfelejtette megemlíteni, hogy az Európai Parlamentnek saját szabályait kellett megszegnie, hogy elfogadja ezt a döntést, miközben az előadás a jogállamiság fontosságáról szólt.

A nagykövet ezzel arra utalt, hogy a Sargentini-jelentés tavaly szeptemberben úgy kapott több mint 69 százalékos támogatást az Európai Parlamentben, hogy a tartózkodó szavazatokat nem számolták bele az eredménybe, az EP jogi osztályának állásfoglalására hagyatkozva.

Erre aztán Sargentini így reagált:

Korábban elmondtam, és újra elmondom, hogy egy ideje eldöntöttem, hogy nem bocsátkozom közvetlen vitába a magyar kormánnyal, mutatom, hogy miért.

A kivetítőn a „Ne engedjünk a zsarolásnak” feliratú kormánypropaganda-plakát jelent meg, amelyen egymás mellett látható Guy Verhofstadt, Soros György és Sargentini. A holland politikus így folytatta:

Ez a magyar kormány hivatalos kampánya a magyar újságokban és tévékben. A szóvivőjük folyamatosan dobálja rám a sarat Magyarországon, mostanában már az országon kívül is. 2018 tavaszán, amikor a magyar külügyminiszter felszólalt az Európai Parlamentben, mert lehetővé tettük neki, tíz percen belül tízszer mondta el, hogy hazudozó vagyok. Akkor közöltem a magyar kormánnyal, hogy komoly bocsánatkérést követelek. Ez nem történt meg, és mivel közszereplő vagyok és demokrata, ön itt lehet, én pedig megtehetem, hogy ne bocsátkozzak vitába, köszönöm.

Sargentini válaszát taps követte.

Frissítés: a felvétel már nem érhető el az egyetem honlapjáról. Ennek okáról érdeklődtünk az intézménynél, megkeresésünkre azt a választ küldték, hogy az előadás egy hétig volt elérhető azon hallgatók számára, akik nem tudtak rajta személyesen jelen lenni.

(Fotó: MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik