Nagyvilág

Bizalmas dolgokról beszélt a német kancellár és az olasz kormányfő, az egyik TV az egészet felvette

Kihallgatta és közzétette Angela Merkel német kancellár és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök láthatóan privát beszélgetését az olasz La7 csatorna tévéstábja – írta az ATV. A felvétel a davosi világgazdasági fórumon készült, a német kancellár az olasz miniszterelnökkel beszélget egy rendezvényen a bárpultnál, és Conte az olasz politikába próbálja beavatni Merkelt.

Fontos megjegyezni, hogy Conte az időnként egymással civakodó olasz kormánykoalíció, a populista Öt Csillag Mozgalom és a rendpárti Északi Liga közös miniszterelnöke. A két párt vezetője, Luigi Di Maio és Matteo Salvini a helyettesei, de a belügyminiszteri posztot is betöltő Salvini lényegében miniszterelnökként viselkedik.

Conte a felvételen azt magyarázza Merkelnek, hogy az Öt Csillag most nagy kínban van, mivel a közvélemény-kutatásokban visszazuhantak 26-27 százalékra, miközben Salvini 35-36 százalékon áll, és az egész migrációs témát leuralja, Di Maióék meg keresik, hogy milyen témákhoz nyúlhatnának, ami nem migráció.

Amikor Merkel felteszi a kérdést, hogy az Öt Csillag mégis mire fókuszál a kampányban, Conte azt feleli:

Sokan a pártban azt mondják, hogy Németország a barátunk, tehát Franciaország ellen kell kampányolnunk.

Ezen aztán Merkel elneveti magát, megjegyezve, hogy kicsit leegyszerűsítő megközelítés ez így. Aztán visszakérdez: szóval akkor Di Maio a franciák ellen van, Salvini meg Németország és Franciaország ellen?

Conte erre azt mondta:

Salvini mindenki ellen van.

Kiemelt kép: Merkel és Conte korábbi bizalmas megbeszélése (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik