Nagyvilág

Brit hírességek az Eurovízió bojkottjára szólítják fel a BBC-t

Szerintük Izrael helyett olyan országban kellene rendezni a dalversenyt, ahol jobban tiszteletben tartják az emberi jogokat.

Nyílt levélben szólították fel brit hírességek – köztük Vivienne Westwood divattervező, Peter Gabriel, Wolf Alice és Roger Waters zenészek, valamint Mike Leigh filmrendező – a BBC-t, hogy bojkottálja az Eurovíziós Dalverseny idei izraeli döntőjét. Erről a Guardian ír.

Lehet, hogy a dalfesztivál könnyű szórakozás, de nem kivétel az emberi jogi megfontolások alól, és nem hagyhatjuk figyelmen kívül a palesztinok emberi jogainak rendszerszintű megsértését Izrael részéről

– áll a levélben, amely szerint a brit közmédiának nyomást kellene gyakorolnia annak érdekében, hogy olyan országban rendezzék az eseményt, ahol nem követnek el szabadságellenes bűncselekményeket. Az aláírók szerint a verseny bármely lelkiismeretes zenész számára csak kétséges dicsőséget hozhat.

A BBC2-n február nyolcadikán „Te döntesz” címmel sugározzák azt a műsort, amelynek nézői eldönthetik, kit küldjön Nagy-Britannia a döntőbe. A levelet jegyzők erre utalva írják, hogy a palesztinok nem dönthetnek az izraeli katonai megszállás és az apartheid megszüntetéséről.

Tavaly szeptemberben európai kulturális szereplők a verseny szervezőitől kérték, hogy helyezzék át az eseményt olyan országba, ahol jobban tiszteletben tartják az emberi jogokat. Izrael a rendezés jogát Netta nevű énekesének tavalyi győzelmével szerezte meg. Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt akarta, hogy Jeruzsálemben tartsák a döntőt, de a város vitatott státusza miatt Tel-Aviv lesz a helyszín május 18-án. (Fotó: Europress – JACK GUEZ / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik