Nagyvilág

Brexit: bespájzolnak a brit katonák

Feltölti tartalékait a hadsereg, felkészül a megállapodás nélküli Brexit esetére is.

A Sky News brit hírtévé értesülése szerint élelmiszer, üzemanyag, alkatrész és hadianyag előzetes készletezésébe kezdett a brit hadsereg, ha a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése esetén fennakadások keletkeznének az importban. A név nélküli forrásokat idéző beszámoló szerint a Falkland-szigeteken, Cipruson és Gibraltáron, illetve Nagy-Britanniában is gyűjtik a hivatalosan előbeszerzésnek nevezett programban vett készleteket.

Eddig 23 millió fontot (8,5 milliárd forintot) fordítottak erre. 

A védelmi tárca szóvivője a Sky News érdeklődésére csak annyit árult el, hogy gyakorlat az ilyen készletezés, teljesen helyénvaló, hogy a kormány számos forgatókönyv alapján biztosítja a fegyveres erők ellátottságát az EU-tagság megszűnése utáni időszakra is. Azt elismerte, hogy az előbeszerzési programban korlátozott mennyiségű általános ellátmányt vásároltak.

A kormány néhány hete bejelentette, hogy kompokat bérelt arra az esetre, ha nem lépne érvénybe a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről a megállapodás. 107,7 millió font (39 milliárd forint) értékben kötöttek szerződést hajózási társaságokkal havi félmillió tonna pótlólagos kapacitás biztosítására. Ez heti négyezer kamion szállítására elegendő pótkapacitást jelent.

A cél az, hogy ha a megállapodás nélküli Brexit miatt a legnagyobb brit kompkikötőben, Doverben fennakadások támadnának, legyen elég kapacitás a forgalom átirányítására más nagy-britanniai kikötőkbe. (mti)

Kiemelt kép: A brit kilépést ellenző  tüntetők a brit parlamentnél. 
MTI/EPA/Andy Rain

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik