Nagyvilág

Három nagy amerikai reptéren is akadozik a forgalom

Akadozik a forgalom az Egyesült Államok három nagy repülőterén is a részleges kormányzati leállás miatt. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság elrendelte egyes járatok leállítását a New York-i LaGuardia repülőtéren és késve indulnak járatok a newarki és a philadelphiai nemzetközi repülőtereken is a személyzet hiánya miatt.

Ezt a rendszert nem szabad összezavarni, felelőtlenség, ami a részleges kormányzati leállással történik

– fogalmazott újságíróknak a légiforgalmi irányítók szervezetének alelnöke. Közleményében a hatóság ugyanakkor leszögezte, hogy a légiközlekedés változatlanul biztonságos.

A legnagyobb amerikai légitársaságok – köztük az American Airlines, a Southwest Airlines vagy az Alaska Air – vezetői csütörtökön konferencián jelezték, hogy zavarok várhatók a légiközlekedésben a légiforgalmi irányítók hiánya miatt.

Fordulóponthoz értünk

– fogalmazott a JetBlue légitársaság vezérigazgatója és arra figyelmeztetett, hogy minél hosszabb ideig tart ez, annál nehezebb lesz a légi forgalom infrastruktúrájának helyreállítása.

A pilótákat, utaskísérőket és légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a légi utazások veszélyessé válhatnak. Az immár 34 napja tartó részleges kormányzati leállás a mindennapi élet egyre több területén okoz működési zavarokat.

Pénteken az adóhivatal visszarendelte 26 ezer alkalmazottját, miután a most esedékes adóbevallásokat fel kell dolgozni. A The Washington Post információi szerint azonban kilencezer embert nem tudtak utolérni, további ötezren pedig nehézségekre hivatkozva nemet mondtak. A visszarendelt munkatársak továbbra sem kapnak fizetést.

Ingyenes boltok is segítik a fizetés nélkül maradt hivatalnokokat Amerikában
A Kraft élelmiszeripari cég versenytársait is segítségnyújtásra szólította fel.

A múlt héten a külügyminisztérium rendelte vissza munkatársait.

A részleges kormányzati leállás feloldására tett két törvényjavaslatot csütörtökön a szenátusban leszavazták.

(MTI, kiemelt kép: Spencer Platt/Getty Images/AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik