Nagyvilág

Társasjátékot készítettek az oroszok a novicsokos mérgezésről

A tervező azt mondja, elege volt abból, hogy hazáját okolják az ártatlan halálos áldozattal járó merényletekkel.

Egy orosz játékgyártó társasjátékot dobott piacra „Fiaink Salisburyben” címmel, az ártatlan halálos áldozattal járó, idegméreggel elkövetett tavalyi merényleteket feldolgozva – írja a Guardian.

A játékban azok az európai városok szerepelnek, amelyeket a mérgezésekkel vádolt orosz GRU-ügynökök meglátogattak. A célmező Salisbury, amit a város székesegyházával és két vegyvédelmi ruhás alakkal illusztráltak. Emellett látható a táblán egy parfümös üveg, a mérgezésre figyelmeztető jelzéssel – arra az üvegcsére utalva, amiben a novicsokot szállították, illetve a két gyanúsítottra, Anatolij Csepigára és Alekszander Miskinre utaló alakok.

A játékot a moszkvai Igroland készítette, az interneten felbukkant fotóról sok orosz azt hitte, valami viccről van szó. Az alkotók azonban elmondták: ötezer példányt készítettek. Egyikük, Mihail Bober közölte: a külföldi sajtó és a nyugati országok vádjaira akartak válaszolni, akik szerinte hamisan okolják Oroszországot a mérgezésekért.

Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e, hogy a játék sérti a briteket, miután egy ártatlan ember meghalt és négyen kórházba kerültek a mérgezések miatt, Bober azt felelte: nem akartak senkit megsérteni, de ki akartak állni honfitársaik mellett, akiket ez a helyzet sért.

A játék is azt mutatja, hogy a novicsok-ügyet viccesnek gondolják az oroszok: az állami RT csatorna például a salisbury-i katedrális csokiból készült mását küldte ajándékba más szerkesztőségeknek, és ugyanez a televízió pólókat is árul „A GRU-nak dolgozik?” felirattal – ezt a kérdést tette fel a csatorna főszerkesztője, Margaret Szimonjan a két titkosszolgának, akiket utazó kereskedelmi ügynökként tüntettek fel műsorukban.

Bober elmondta, hogy a társasjáték eladásairól még nem tud számot mondani, de már az újranyomást fontolgatják. „Ha a hírverést nézzük, még több példány fog fogyni. Mi üzletemberek vagyunk, mennyiségben és pénzben gondolkodunk” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy a közelmúlt krími vagy ukrajnai eseményeiről készítenének-e játékot, azt mondta: „Ukrajnáról semmiképp, sokan haltak ott meg, sokféle vélemény létezik és mindenkinek megvan a maga igazsága. Ott áldozatok vannak, akiket butaság lenne felhasználni egy üzleti projektben” – moralizált a játékkészítő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik