Nagyvilág

Putyin propagandatévéje jól szórakozik a novicsokos mérgezésen

Aminek ártatlan halottja is van.

Furcsa ajándékot küldött a Putyin propagandáját hirdető RT televízió több oroszországi szerkesztőségnek: a salisbury-i katedrális csokiból készült mását.

Márciusban a brit városban novicsok idegméreggel mérgeztek meg egy volt orosz kettős ügynököt, Szergej Szkripalt és lányát, Juliját. Egy rendőr is súlyos mérgezést szenvedett. Később egy helyi férfi az idegmérget tartalmazó parfümös üvegre bukkant, amit párjának adott. Ő a csuklójára fújt a szerből, amitől néhány nap múlva meghalt. A férfi súlyos állapotba került, de túlélte a mérgezést.

A brit kormány szerint egyértelműen Oroszország áll a mérgezés mögött. Két orosz ügynököt meg is neveztek: Alekszander Petrovot és Ruszlan Bosirovot, akik ezután az RT adásában azt állították, hogy turisták, akik azért mentek Salisburybe, hogy megnézzék a katedrálist. A két férfit később oknyomozók Alekszander Miskinként és Anatolij Csepigaként, az orosz külföldi hírszerzés ügynökeiként azonosították.

Jo Broom, Salisbury önkormányzati tanácsosa azt nyilatkozta, sajnálatosnak tartja az RT részéről, hogy szórakoztatónak tartja az esetet, szerinte a helyi közösséget ez elszomorítja és dühíti.

A brit médiahatóság egyébként eljárást folytat az RT helyi adása ellen, egyebek mellett azért, ahogyan a salisbury-i mérgezéses esetről tudósítottak. Válaszul Oroszország bejelentette, hogy vizsgálatot indít a BBC oroszországi részlegénél – idézi fel az „ajándékról” tudósító Euronews.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik