Nagyvilág

A szíriai hadsereg több katonája meghalt az izraeli bombázásban

Több mint 30 izraeli manőverező robotrepülőgépet és irányítható bombát lőtt le a szíriai légvédelem a Damaszkuszhoz közeli célpontok ellen éjszaka végrehajtott izraeli légicsapások során – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A közlemény hozzáteszi, hogy az izraeli támadásban a szíriai hadsereg négy katonája meghalt, négy megsebesült, s a damaszkuszi nemzetközi repülőtér infrastruktúrájában részleges károk keletkeztek.

Az orosz katonai tárca előzőleg, vasárnap este azt közölte, hogy a damaszkuszi reptér közelében a szíriai légvédelem hét izraeli rakétát semmisített meg. Moszkva szerint az izraeli légierő hétfőre virradóra három légicsapást mért Szíria területére, nyugati, délnyugati és déli irányból.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, nagy-britanniai központú szervezet – amelynek kiterjedt aktivistahálózattal rendelkezik Szíriában – ugyanakkor azt írta, hogy a Szíriában hétfőre virradóra végrehajtott izraeli légicsapásokban legalább 11 katona, illetve fegyveres halt meg, köztük két szíriai.

Az OSDH szerint a légicsapások Damaszkusz környékét és a déli esz-Szuveida tartomány egyes pontjait érték. Az izraeli légierő a szíriai kormányerők és az iráni erők szíriai létesítményeit vette célba – közölte a szervezet. Ezzel megerősítette az izraeli média értesüléseit.

Rámi Abdurrahmán, az OSDH vezetője kijelentette, hogy tavaly május óta – az áldozatok számát tekintve – ez volt a legsúlyosabb izraeli légitámadás Szíriában.

Izrael tavaly májusban többtucatnyi légicsapást mért iráni létesítményekre Szíriában, és azzal indokolta ezeket, hogy szíriai területről “iráni” rakétákkal támadták Izraelt. Akkor az OSDH szerint összesen 27, a szíriai kormány oldalán harcoló fegyveres halt meg, nagyobb részt külföldi, köztük iráni harcosok.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Juszef Badaui

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik