Nagyvilág

ENSZ-békefenntartókkal végeztek mali terroristák

Diplomáciai és biztonsági források szerint legalább nyolc csádi állampolgárságú ENSZ-békefenntartóval végeztek terroristák vasárnap reggel Maliban.

Az északkelet-mali Aguelhok környéki támadás célpontjai az ENSZ helyi békefenntartó missziójának (Minusma) tábora, illetve biztonsági ellenőrzőpontjai voltak – írja az MTI. A támadásban több szélsőséges is meghalt, és 19-en megsebesültek.

2012-ben az afrikai ország északi része az al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihadisták kezére került, a Minusma 12 500 tagú taggal ezt követően, 2013-ban kezdte meg munkáját a régióban. A misszió működésének kezdete óta több mint 160 békefenntartó vesztette életét, közülük legalább száz ellenséges tűzben. Ez az ENSZ-katonák vonatkozó időszakra eső teljes veszteségének több mint fele.

Az aguelhoki tábort már áprilisban is megtámadták, akkor két csádi békefenntartó halt meg, többen pedig megsebesültek.

Mali északi részét 2012 tavaszán, egy katonai államcsíny után vonták ellenőrzésük alá a szélsőségesek. Bár a dzsihadistákat 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték a régióból, nem hagytak fel a támadásokkal, és már nemcsak északon, hanem Mali középső és déli részén, illetve a szomszédos Burkina Fasóban és Nigerben is megjelentek.

Kiemelt fotó: AFP / Fred Marie / Hans Lucas

Ajánlott videó

Olvasói sztorik