Nagyvilág

Odacsap az EU, Orbán miatt bukhatjuk a pénzét

Az uniós kifizetéseket a jogállamisági feltételekhez kötik.

Megszavazta az Európai Parlament (EP), hogy feltételekhez, így a jogállamisághoz kössék az EU tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban. Ezt 397:158 arányban fogadták el a strasbourgi plenáris ülésen.

A mechanizmus keretében felfüggeszthetnék, csökkenthetnék a jogállamisági elveket súlyosan megsértő, vagy például az uniós pénzeket érintő csalások és korrupció, illetve az adócsalások ellen nem elég hatékonyan fellépő országoknak szánt EU-s forrásokat, a hiányosságok jellegével és súlyosságával arányos módon.

Ilyen határozatra a tervek szerint az Európai Bizottság tehetne javaslatot, miutén egyeztetett egy független szakértői testülettel. Elfogadásáról a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács döntene. Az aggályosnak tartott kérdések orvoslása után a két intézmény oldhatná fel a zárolt pénzeket.

A szakértői testület éves jelentésben értékelné az EU-tagok helyzetét, A bizottságba minden tagország parlamentje egy szakembert delegálna, az EP pedig ötöt. A kérdésben még a tagállami kormányok tanácsának is ki kell alakítania az álláspontját, utána kezdődhetnek meg az intézményközi tárgyalások.

A Fidesznek papírja van arról, hogy lopni akar

Így reagált Ujhelyi István szocialista EP-képviselő arra, hogy nagy többséggel elfogadták az EU költségvetésének védelméről szóló javaslatot. Szerinte az uniós forrásokat az olyan tagállamokkal szemben védik, ahol a kormányon keresztül gyakran „saját zsebre” hívják le az eurómilliókat.

Bár a következő költségvetési ciklusban leállíthatják az uniós források kifizetését, ha egy tagállamban rendszerszinten sérülnek a jogállamiság feltételei, de a támogatások végső kedvezményezettjei nem sérülhetnek szankciók esetén sem.

Világosan látszik: az EU-nak elege lett abból, hogy európai adófizetői pénzből finanszírozzák többek között azt az Orbán-rezsimet, amelyik aztán kisvasútra, haveri sertéstelepre, vagy Mészáros „kisgömböc” Lőrinc feltőkésítésére költi az ország gyarapodására szánt forrásokat.

Ujhelyi szerint felér egy beismerő vallomással, hogy a széles politikai támogatással bíró javaslatot – a nyíltan szélsőséges, Európa-ellenes erőkkel egyetértésben – a Fidesz képviselői leszavazták. Ezzel saját konzervatív, kereszténydemokrata pártcsaládjuk értékeit is megtagadták.

Sokatmondónak nevezi, hogy a Fidesz eddig minden olyan kezdeményezést igyekezett megakasztani, amely az uniós források szigorúbb felügyeletét tűzte ki célul. Az európai alapértékek és a jogállamiság azonban nem képezhetik alku tárgyát, a közös játékszabályokat mindenkinek be kell tartania.

A közpénzből Európa-ellenes kampányt folytató, az EU-s forrásokat haveri kézbe játszó kormány valódi hazaárulást követ el, ha kockáztatja a Magyarországnak szánt támogatások kifizetését.

Ez a bevándorláspárti és a bevándorlás ellenes erők harca

Ezt a fideszes Deutsch Tamás mondta még a szavazás előtt az ECHO TV-nek. Szerinte azokat a tagállamokat büntetik, amelyek nem hajlandóak végrehajtani a brüsszeli bevándorláspárti politikát. Az EU-s pénzek kifizetésének jogállamisághoz kötését a néppárti EP-képviselő önkényes beavatkozásnak nevezte.

Szerinte a májusi EP-választáshoz közeledve egyre inkább a kapuzárási pánik jellemzi az Európai Parlament tevékenységét.  Szerinte a testületben többségben vannak a bevándorláspárti erők. Az EP minden olyan döntést, amely támogatja a tömeges, illegális bevándorlást, jónak tekint, de kritikát fogalmaz meg azon uniós tagállamok döntéseivel kapcsolatban, amelyek a saját polgáraik érdekeit képviselik.

Nincs új a nap alatt. Éles küzdelem zajlik a bevándorláspárti és a bevándorlás ellenes erők között az Európai Parlamentben is.
Egy adott országnak az alapszerződés szerint járnak az uniós források – tette hozzá. A bevándorláspárti brüsszeli politikusok soha nem azt mondták, hogy az a bajuk – Magyarországgal, Lengyelországgal, Szlovákiával -, hogy nem követik a brüsszeli, bevándorláspárti elképzeléseket, mindig megjelöltek egy európai értéket, amellyel szemben – szerintük – felléptek ezek az országok.

Orbánt az uniós pénzzel regulázná meg Weber 
Barátja kevesli az uniós atomként emlegetett hetes cikkelyt.  

Kiemelt fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik