Nagyvilág

Orbánt az uniós pénzzel regulázná meg Weber 

Barátja kevesli az uniós atomként emlegetett hetes cikkelyt.

Manfred Weber szerint az alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárásnál hatékonyabb és keményebb jogállamisági mechanizmus kell az EU-ban a demokratikus normákat megsértő tagok ellen. Az Európai Néppárt frakció- és listavezetőjét a brüsszeli Politico hétfői hírlevelében idézték.

A Fideszt is soraiban tudó pártcsalád csúcsjelöltje a magyarországi helyzetről azt mondta, meg akarja találni a módját annak, hogy a jövőben anélkül is kikényszeríthető legyen a jogállami elvek tiszteletben tartása, hogy ki kelljen várni a hetes cikkely szerinti eljárás bonyolult és hosszú folyamatát.

Azt gondolom, hogy szükség lenne egy hiteles és szigorúbb jogállamisági mechanizmus létrehozására, amely független, és minden tagállamra vonatkozik

– jelentette ki. A német politikus fontosnak nevezte, hogy ne legyen átpolitizált, ne legyen a pártpolitikai csatározások terepe ez az eszköz, amely keretében az EU minden tagországát monitoroznák.

Manfred Weber kiemelte, már a héten elfogadhatja az Európai Parlament, hogy korlátozzák a közösségi forrásokat a jogállami elveket súlyosan megsértő tagállamok számára. Ezt az indítványt ő is támogatja a kezdettől fogva.

Beszélt arról is, hogy noha sokan nem őt tartják Orbán Viktor legfőbb kritikusának, a néppárti frakció tette lehetővé a hetes cikk szerinti eljárás elindítását Magyarország ellen, vagyis a pártcsalád az alapvető jogok kérdésében nem ismer különleges bánásmódot.

Orbán a magánrepülőzésről: Minden üzletember tudja, hogy nem érdemes rám nyomást gyakorolni
Évindító sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök, ahol kivételesen kérdésekre is válaszolt.

Végezetül reményét fejezte ki, hogy az Európai Bíróság mielőbb meghozza az ítéletét a magyar felsőoktatási törvény és a civil szervezetekre vonatkozó szabályozás ügyében – mondta az Európai Bizottság elnöki tisztségére is esélyes politikus. (mti)

Kiemelt kép: Manfred Weber és Angela Merkel német kancellár a CDU elnökségének kétnapos potsdami ülésén január 14-én. MTI/AP/Michael Sohn

Ajánlott videó

Olvasói sztorik