Nagyvilág

Volt AfD-tanácsadó rendelte meg a kárpátaljai magyar központ felgyújtását

Manuel Ochsenreiter, a szélsőséges német AfD párt volt tanácsadója, uszító cikkeiről ismert szélsőjobboldali újságíró rendelte meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának felgyújtását, írja a Szabad Európa Rádió oldala. A támadást elkövető egyik lengyel férfi mondta el a krakkói bíróságon, hogy a pénzt és az utasításokat is a bevándorlásellenes publicista adta a magyar központ felgyújtására.

A támadást három lengyel férfi követte el tavaly februárban: az Ochsenreiterre terhelően valló Michal Prokopowicz, Tomasz Szymkowiak és Adrian Marglewski. Az elkövetők egy putyini Oroszországgal mélységesen szimpatizáló extrémista szervezet tagjai voltak. A támadás tovább élezte a feszültséget az ukrán oktatási törvény miatt összefeszülő Magyarország és Ukrajna között, ezzel akadályozta Ukrajna esetleges NATO-csatlakozását is.

Ochsenreiter szintén híres Kreml-barát, gyakran szólaltatják meg „szakértőként” orosz állami tévékben is. A vádakat ügyvédjén keresztül tagadta a szélsőséges újságíró.

Kiemelt kép. MTI/Nemes János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik