Nagyvilág

Bizonytalan, felépül-e a megkéselt gdanski polgármester

Lelki betegséget diagnosztizáltak korábban annál a merénylőnél, aki a továbbra is válságos állapotban lévő gdanski főpolgármestert, Pawel Adamowiczot megkéselte.

Pawel Adamowiczot vasárnap este egy jótékonysági célú rendezvényen szúrta meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi. A főpolgármestert a gdanski orvosi egyetem kórházába szállították, ötórás, késő éjjel befejeződött műtétje után állapota továbbra is nagyon súlyos.

Még mindig életveszélyes állapotban van a megkéselt gdanski polgármester
Pawel Adamowicz szívét súlyos, a rekeszizmát és más hasi szerveit enyhébb sérülések érték

A kórházigazgató elmondta, Adamowicz állapota továbbra is nagyon súlyos, felépülése bizonytalan.

Harcolunk

– fogalmazott a kórházigazgató, majd hozzátette, Adamowicz nincs eszméleténél, egyebek között a tüdő és a szív működését helyettesítő ECMO-készülék (testen kívüli membrán-oxigenizátor) segítségével tartják életben.

A lengyel közszolgálati televízió úgy tudja, a késelőt, Stefan W.-t a gdanski kerületi bíróság 2014-ben öt és fél éves szabadságvesztésre ítélte, miután elkövetett négy bankrablást. A gdanski pénzintézetekben fegyverrel fenyegette meg az alkalmazottakat, az elrabolt pénzösszegek 2500 zlotytól 6800 zlotyig (187 ezer – 509 ezer forint) terjedtek.

Stefan W.-t december végén engedték ki a börtönből. A vasárnapi támadás után őrizetbe vették, hétfőn a gdanski ügyészségen kihallgatják. Hatósági közlés szerint nyomozás indult gyilkossági kísérlet gyanújával.

Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, a támadás helyszínévé vált köztéri ünnepséget a szervezők nem jelentették be tömegrendezvénynek, amelyre az alkalmazottnál szigorúbb biztonsági szabályok vonatkoztak volna.

A helyszín biztonságáért a szervezők által bérelt cég volt a felelős, a rendezvény környékén megerősített rendőri jelenlétet biztosítottak, és a riadóztatott rendőrök azonnal reagáltak.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Wojciech Strozyk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik