Nagyvilág

Drónnal öltek katonákat Jemenben a lázadók

Hat jemeni katonát öltek meg csütörtökön egy katonai parádén a húti lázadók, tizenketten pedig úgy megsérültek, hogy kórházi ápolásra szorulnak. A támadást úgy hajtották végre, hogy egy drónt vezéreltek a tiszteknek épült tribün fölé, majd felrobbantották a szerkezetet. Az esetről a BBC közölt egy videót is. Egy helyi újságíró azt nyilatkozta, a drón robbanóanyagokkal volt megpakolva, és akkora volt a detonáció, hogy azok is érezték a lökéshullámot, akik távol álltak.

Az ország egyik déli tartományában, az al-Anad katonai bázison történt robbanásban a katonaság vezetőjének helyettese, Gen Saleh al-Zindani és Lahj tartomány vezetője, Ahmed al-Turki is megsérült. A dróntámadásnak egyértelműen olyan célpontjai voltak, akik a szaúdi támogatású kormány mellett állnak.

Ezért az akció veszélyezteti az ENSZ béketörekvéseit, amelyek célja a jemeni tűzszünet.

Jemenben azután eszkalálódott polgárháborús szintre a konfliktus, hogy 2015 elején a hútik az ország nyugati részének nagyrészét kontroll alá vonták, amivelelérték, hogy Abdrabbuh Mansour Hadi elnöknek külföldre kelljen szöknie.

A hútik Irán szövetségesei, a kormány oldalán pedig Szaúd-Arábia áll, így a jemeni polgárháború lényegébena  térség két nagyhatalmának proxy háborúja, amibe szinte minden arab ország bevonódíott egyik, vagy másik oldalon.

A harcokban közel 7000 civil halt meg eddig, és még több ezren haltak meg olyan háborús következmények miatt, mint az alultápláltság, vagy különféle betegségek. Az ENSZ Népesedési Alapjának közlése szerint kétmillió édesanyát fenyeget az országban éhezés.

A WHO szerint 70 ezer áldozata van a jemeni polgárháborúnak, ebből 9 ezer gyerek.

Kiemelt kép: Nabil HASAN / AFPTV / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik