Nagyvilág

WHO: 70 ezer áldozata van a jemeni polgárháborúnak, ebből 9 ezer gyerek

A jemeni polgárháború 2014-es kirobbanása óta 70 ezer ember sebesült meg vagy vesztette életét a harcok miatt – tudatta legújabb jelentésében hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO adatai szerint az áldozatok között 9 ezer gyerek van. A szervezet hangsúlyozza, hogy adatai helyi kórházaktól és elsősegélynyújtó helyektől származnak, és a valós áldozatok száma jóval magasabb lehet annál, mint amennyiről a WHO-nak tudomása van. A WHO 10 ezer halottról és 60 ezer sebesültről tud.

A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015-ben avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók száműzetésbe kényszerítették az elnököt, és elfoglalták az ország északi felének nagy részét, benne a fővárossal, Szanaával. Az arab koalíciót számos bírálat éri, mert az akciók során többször civilekkel végeztek.

Kiemelt kép: A harcokban elesett civilek sírját látogatják férfiak a jemeni fővárosban, Szanaában 2018. szeptember 4-én. A világ egyik legsúlyosabb humanitárius válsága sújtja a 26 milliós népességű, többségében szunnita iszlám vallású közel-keleti országot, ahol 2015 márciusa óta polgárháborúvá terebélyesedett a fegyveres konfliktus az Irán által támogatott síita húszik és a Szaúd-Arábia támogatta jemeni elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. (MTI/EPA/Jajha Arhab)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik