Nagyvilág

Távozik az amerikai igazságügyi miniszterhelyettes

Távozik hivatalából Rod Rosenstein amerikai igazságügyi miniszterhelyettes – erősítette meg a tárca a szerdán délelőtt megjelent sajtóinformációkat.

Távozása azért kelt különös figyelmet, mert a közelmúltig, Jeff Sessions igazságügyi miniszter lemondásáig, ő felügyelte a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottságot, amelynek feladata annak feltárása, hogy vajon a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampányának munkatársai összejátszottak-e oroszokkal.

Rosensteint Trump annak ellenére hagyta meg hivatalában, hogy tavaly szeptemberben a New York Times arról írt: egy ideig az elnök lejáratásán munkálkodott. A miniszterhelyettes február elején, az új igazságügyi miniszter, William Barr várhatóan sikeres szenátusi meghallgatása után távozik.

Amerikai sajtóértesülések szerint Rosenstein nem a Fehér Ház nyomására távozik. A Fox televízióban Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője is azt közölte: az elnök, vagy a Fehér Ház „nem akarta eltávolítani” Rosensteint. Emlékeztetett arra: a 2017-ben kinevezett Rosenstein eleve két esztendőre vállalta a megbízatást.

A 69 éves Barr 1991 és 1993 között, a néhai George H. Bush elnöksége idején egyszer már irányította a tárcát. Elkötelezett republikánus politikusnak tartják, akit Donald Trump 2018 decemberében jelölt a minisztérium élére. Szenátusi meghallgatása a jövő héten kezdődik. A demokrata párti törvényhozók egy része a fenntartásait hangoztatja, azt feltételezve, hogy Barr miniszterként leállíthatja a Mueller-bizottság munkáját.

Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor szerdán újságíróknak kijelentette: William Barr tiszteli Robert Muellert és elkötelezett az iránt, hogy a különleges bizottság befejezze a munkáját.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/NICHOLAS KAMM/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik