Nagyvilág

Trump a törvényhozás hozzájárulása nélkül is megépítené a falat

Az elnök szerint csak a demokratákon múlik, hogy meddig tart a kormányzati leállás.

Miközben az amerikai kormányzat részleges leállása harmadik hetébe lép, Donald Trump továbbra is kitart amellett, hogy a költségvetésben több milliárd dollárt el kell különíteni a mexikói határon építendő falra.

„Meg kell építenünk a falat” – idézi az AFP hírügynökség az elnököt, aki vasárnap újságíróknak nyilatkozva annyit elképzelhetőnek tartott, hogy beton helyett acélból épülhetne meg a kerítés. Szerinte nincs más választás, az ország biztonsága a tét.

A képviselőházban többséget szerzett demokraták sem engednek, Nancy Pelosi képviselőházi elnök szerint morálisan elfogadhatatlan a kerítésépítés. A két fél így egymást okolja – Trump szerint a december 22. óta tartó kormányzati leállás véget érhet akár holnap, de el is húzódhat hosszú ideig, „ez csak a demokratáktól függ”, mondta.

A 3200 kilométeres kerítés központi ígéret volt Trump elnökválasztási kampányában, melyben párhuzamot vont a Mexikó felől érkező bevándorlók és a bűnözés között. Most azzal igyekszik érvelni, hogy a határon „szükséghelyzet” van, és, mint mondta, keresi annak módját, hogy kongresszusi hozzájárulás nélkül is megépüljön a fal. (Fotó: Europress – Jim Watson / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik