Nagyvilág

Amerikai katonai támaszpont épülhet Brazíliában

Jair Bolsonaro újonnan beiktatott brazil elnök egy televíziós interjújában csütörtökön nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy országa amerikai katonai támaszpontnak adjon otthont.

Az SBT tévécsatornának adott interjújában arra a kérdésre, miszerint megengedne-e amerikai katonai jelenlétet országa területén, azt felelte: bizonyosan kész lenne tárgyalni erről.

Attól függ, mi történik a világban, ki tudja nem lesz-e szükségünk arra, hogy tárgyaljunk erről a kérdésről a jövőben.

Ezzel kapcsolatosan megállapította: a szomszédos Venezuelában Oroszország támogatja Nicolás Maduro elnök „diktatúráját”, és ez jelentősen fokozta a feszültséget a térségben. Ez aggodalomra okot adó fejlemény.

Az Egyesült Államokhoz való közeledésem alapjában gazdasági kérdés, de lehet, hogy katonai is. Megállapodást köthetünk ezen a téren.

A brazil elnök a terjedelmes, gazdasági kérdéseket is érintő interjúban szót ejtett az ország izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe való áthelyezéséről is. Mint mondta, a kormány ezt végérvényesen elhatározta, már csak azt kell eldönteni, hogy mikor hajtják végre.

Az interjúban Bolsonaro emellett úgy vélekedett, hogy a brazil nagykövetség áthelyezéséről szóló döntés nem terheli meg országa kapcsolatait az arab világgal. Szerinte nem kell tartani gazdasági megtorló intézkedésektől. Az arab országok mindenekelőtt húst importálnak Brazíliából.

A brazil elnök a közbiztonságról szólva bejelentette, hogy több száz fős erősítést küld az északkelet-brazíliai Fortalezába a helyi biztonsági szolgálatok támogatására, miután az utóbbi napokban legkevesebb 41 gyújtogatás történt ott, Ceará állam székvárosában.

Időközben Bolsonaro egyik híve arról beszélt, hogy az Egyesült Államok guantanamói fogolytáborának mintájára létrehoznának hasonló intézményeket Brazíliában. Wilson Witzel, Rio de Janeiro kormányzója rendőröknek mondott beszédében kijelentette: „Saját Guantanamóra van szükségünk”. Mint mondta, a „terroristákat” ilyen helyekre kell vinni, hogy a társadalom megszabadulhasson tőlük.

A szélsőséges nézeteiről ismert Witzel Bolsonaróhoz hasonlóan kemény fellépést ígért a bűnözőkkel szemben. Brazíliában 2017-ben mintegy 64 ezer gyilkosságot jelentettek. Számos brazíliai állampolgár torkig van az erőszakcselekményekkel, ami hozzájárult Bolsonaro és tizenkét jobboldali kormányzójelölt tavaly októberi választási győzelméhez.

(MTI)

Kiemelt kép: Jair Bolsonaro brazil elnök és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Europress/Marcos CORREA/Brazilian Presidency/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik