Nagyvilág

Meghalt a férfi, aki több száz zsidó gyermeket mentett meg

Miután megszökött egy német fogolytáborból, Georges Loinger a háború hátralévő részében gyerekeknek segített átkelni a svájci határon.

108 éves korában meghalt a francia Georges Loinger, aki a világháború alatt több száz zsidó gyermeket mentett meg – írja a The Guardian.

A férfinek több módszere is volt a gyermekek menekítésére. Az egyik az volt, hogy labdajátékot szervezett a fiataloknak a francia-svájci határ közelében, meccs közben pedig a svájci oldalra rúgta a labdát. Ekkor megkérte a gyerekeket, hogy fussanak át a határon, és ne is álljanak meg, amíg nincsenek biztonságban. A háború korai szakaszában a határt nem őrizték túl szigorúan, Loinger pedig gyakran ki is használta a helyzetet.

Egy másik trükk lényege az volt, hogy a gyermekeket gyászruhába öltöztetve beküldte egy, a határ közelében lévő temetőbe. Innen aztán a sírásó létrájának segítségével szökhettek át Svájcba.

A férfi módszereivel legalább 350 zsidó gyermek életét sikerült megmenteni.

Loinger munkájáért az Ellenállás Medáliáját, a Hadikeresztet és a Francia Köztársaság Becsületrendjét is megkapta.

Loinger 1910-ben Strasbourgban született, zsidó családba. A háború kezdetén a francia hadseregben szolgált, majd 1940-ben német fogolytáborba került. Szőke haja és kék szeme miatt a németek nem jöttek rá származására. Később sikerült hazaszöknie, ez után csatlakozott a zsidó gyermekek mentésével foglalkozó Oeuvre de Secours aux Enfants-hoz.

A Francia Holokauszt Emlékalapítvány közleménye alapján Loinger múlt pénteken halt meg.

Kiemelt fotó: Jacques DEMARTHON / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik