Nagyvilág

Kártérítést fizet a román állam, mert képtelen volt megvédeni egy bántalmazott nőt

Az erőszakos férfi ellen több feljelentést is tettek, nyomozások indultak, de többet nem tettek.

Kártérítésre kötelezte a bíróság a román államot azért, mert nem védte meg egy nő életét, akit volt élettársa fejbe lőtt – írja a kolozsvári Transindex. Az indoklás szerint a hatóságok tudtában voltak az áldozat életének fenyegetettségével, mégsem tettek semmilyen intézkedést. Az áldozat szüleinek és gyermekének 150 ezer eurót ítéltek meg.

Az áldozatnak, S. G. E-nek és az agresszornak, Szász I. M.-nek 2014-ben gyermeke született. Az áldozat nem sokkal a szülés után hazaköltözött szüleihez Szász erőszakossága miatt, de nem szakította meg vele a kapcsolatot. A férfi 2016 novemberétől fenyegetni kezdte azzal, hogy lelövi.

A nő 2017. január 15-én tárcsázta a segélyhívót, mert Szász bántalmazta. Mire kiértek a mentők és a rendőrök, az agresszor elhagyta a helyszínt. Az áldozat másnap feljelentést tett, 17-én nyomozás indult zaklatás vagy más erőszak, és a fenyegetés ügyében. Másnap Szász több társával együtt megjelent abban a bárban, ahol a nő dolgozott, asztalokat borogattak, üvegeket, poharakat törtek össze, és megfenyegették az áldozatot.

A nő anyja hívta a segélyhívót, de a diszpécser azt mondta, nem tud a helyszínre küldeni senkit, mert az anya nem tudta megmondani a bár címét. Pár perccel később újra telefonált, de kritikus volt azzal kapcsolatban, hogy ki fognak-e érkezni a hatóságok, amit a diszpécser úgy értelmezett, hogy a veszély elmúlt.

Ezután újabb feljelentést tettek Szász ellen, az áldozat pedig felkeresett egy ügyvédet, hogy távoltartást kérelmezzen. Január 22-én este azonban Szász vadászfegyverével meglőtte a nőt, aki súlyosan megsérült, és a kórházba vezető úton elhunyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik