Nagyvilág

Eltüntettek egy kanadai férfit Kínában

Feltehetően egy második kanadai állampolgárt is őrizetbe vettek Kínában a helyi hatóságok - közölte Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter szerdán.

A diplomáciai tárca szerint nem voltak képesek felvenni a kapcsolatot Michael Spavorral, azt követően, hogy a kanadai üzletember arról értesítette az ottawai hatóságokat, hogy a kínai rendőrség kihallgatta.

Hírügynökségek az őrizetbe vételt egyfajta megtorlásként értékelték Meng Van-csounak, a Huawei kínai távközlési óriásvállalat pénzügyi igazgatójának amerikai kérésre foganatosított kanadai letartóztatása miatt.

Letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját Kanadában
Meng Van-csóu a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lánya.

Az északkelet-kínai Liaoning tartomány kormányzati honlapja szerint Michael Spavor ellen a tantungi biztonsági szolgálat december 10-én indított vizsgálatot a kínai nemzetbiztonság állítólagos megsértésének gyanújával. A közlés egyéb részletet nem tárt fel.

Guillaume Bérubé, a kanadai külügyminisztérium szóvivője szerint Spavor Tantung (Dandong) kínai határvárosban dolgozott, s kulturális csereprogramokkal foglalkozott Észak-Koreával. Bérubé kiemelte: a kanadai kormány keményen dolgozik azon, hogy kiderítse az üzletember tartózkodási helyét, s kész a kérdést a kínai vezetéssel is megvitatni.

A The Globe and Mail kanadai hírlap szerint Michael Spavor 2013-2014-ben került a világsajtó reflektorfényébe, amikor megszervezte Dennis Rodman kosárlabdázó sztár észak-koreai látogatását.Spavor lehetséges őrizetbe vételének hírével párhuzamosan a kanadai kormány megerősítette, hogy Michael Kovrig volt kanadai diplomatát hétfőn letartóztatta a kínai állambiztonsági szolgálat. Freeland szerint a kanadai tisztségviselők Kovriggal sem tudták felvenni a kapcsolatot.

Kanadai tisztségviselők szerint Kína eddig nem hozta összefüggésbe Kovrig elfogását Meng letartóztatásával. Guy Saint-Jacques, Kanada volt pekingi nagykövete a CBC kanadai műsorszolgáltató megkeresésére válaszolva ugyanakkor kijelentette: “Kínában nincsenek véletlen egybeesések (…), ha üzenni akarnak, akkor azt meg is teszik”.

Meng Van-csout, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját december 1-jén tartóztatták le, miközben egy Hongkongból érkező repülőgépről átszállt Vancouverben. Az Egyesült Államok ügyészsége szerint Meng Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, s így megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt büntetőintézkedéseket. Az Egyesült Államok a menedzser kiadatását követeli, akinek óvadék ellenében való szabadlábra helyezéséről döntött kedden az ügyben illetékes vancouveri bíróság.

Ottawa szerdán leszögezte, hogy az ügyben nem volt politikai befolyásolás, s a kanadai tisztségviselőknek nem volt más választásuk, mint a kanadai-amerikai kiadatási egyezmény értelmében letartóztatni Menget az Egyesült Államok kérésére.

Ugyanakkor Donald Trump amerikai elnök a Reuters hírügynökségnek adott interjújában jelezte, hogy hajlandó lenne beavatkozni Meng érdekében, amennyiben az az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekét szolgálná, vagy segítene kereskedelmi megállapodásra jutni Kínával. 

A kanadai külügyminiszter az amerikai elnök kijelentésére vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy Kanada “kiadatási partnereinek nem kellene átpolitizálniuk a kiadatás folyamatát, vagy az igazságszolgáltatáson és törvénykövetésen kívül eső más dolgokra felhasználniuk”.

Lu Kang, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán arra figyelmeztette Kanadát, hogy “komoly következményei lesznek”, amennyiben nem “helyesbíti hibáját, és haladéktalanul szabadon nem engedi Meng Van-csout”.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Lars Hagberg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik