Nagyvilág

Géppisztolyos rendőrök keresték a strasbourgi lövöldözés elkövetőjét

Házról házra jártak.

Nagyszabású rendőri művelet volt csütörtök délután Strasbourgnak az óvárostól délkeletre fekvő Neudorf negyedében, ahol a karácsonyi vásár közelében két nappal ezelőtt merényletet elkövető Chérif Chekatt nyomát elvesztették – jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség. A rendőri akció eredménytelenül ért véget.

Az állig felfegyverzett és pajzsokkal védett rendőrök – közöttük a RAID elitegység tagjai – géppisztollyal a kézben hatolnak be az Épinal utca házaiba.

Egy nevének elhallgatását kérdő rendőri vezető megerősítette, hogy ellenőrzés folyik, semmi sem utal arra, hogy a keresett személy ott tartózkodna.

A városnegyed utcáit számos rendőrautó torlaszolta el. A járókelőket és az újságírókat felszólították, hogy hagyják el a körbezárt területet.

A rendőri művelet másfél órán át tartott. A rendőrség senkit sem vett őrizetbe, Chekatt továbbra is ismeretlen helyen tartózkodik.

A 29 éves férfi kedd este lövöldözni kezdett az elzászi nagyvárosban, három embert megölt és 13 másikat megsebesített, ötnek közülük az állapota súlyos.

A lövöldözés után Chérif Chekatt taxival utazott Neudorf negyedbe. Tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel, akik elveszítették a nyomát.

A terrorcselekmények ügyében eljáró párizsi ügyészség közben bejelentette, hogy egy ötödik gyanúsítottat állítottak elő az ügyben. Az ügyészségi közlés szerint a férfi Chekatt környezetének a tagja, de nem családtag. Csütörtök reggel vették őt őrizetbe. Az ügyben kedden és szerdán őrizetbe vett négy ember Chekatt szülei, illetve két fivére.

A német főügyészség is eljárást indtott Chérif Chekatt ellen – tudta meg az AFP a terrorcselekmények ügyében nyomozó német hatóságtól.

A főügyészség emberölés, emberölési kísérlet, illetve súlyos testi sértés miatt indított vizsgálatot az ügyben – erősítette meg Markus Schmitt ügyészségi szóvivő a Der Tagesspiegel című berlini napilap értesülését.

A német főügyészséget azért hatalmazták fel párhuzamos vizsgálat lefolytatatására, mert a német határ közelében lévő városban történt lövöldözésnél német állampolgárok is jelen voltak. Nem sebesültek meg, de trauma érte őket.

Chekatt nem ismeretlen Németországban, ahol 2016-ban két év három hónap börtönre ítélték rablások miatt. Valamivel több mint egy évet töltött német börtönben, majd kiutasították Franciaországba.

Két nappal a merénylet után nem bizonyos, hogy Chekatt még mindig Franciaországban tartózkodik. A nyomozókban az is felmerült, hogy esetleg átkelt a határon és a Rajna túlpartján fekvő németországi Kehlbe menekült. A francia és német rendőröknek nem sikerült szerdán a nyomára bukkanniuk.

A Strasbourgtól 130 kilométerre délre fekvő Svájcban szintén megerősítették a határőrizetet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik