Nagyvilág

Gazdasági katasztrófát okozott a szombati párizsi tüntetés

A francia pénzügyminiszter szerint a szombati sárga mellényes tüntetés több anyagi kárral járt, mint a korábbiak, viszont kevesebb volt a személyi sérülés.

Bruno Le Maire vasárnap az előző napi tüntetésekben megrongált boltokat látogatott meg, és azt mondta, a jelenlegi helyzet a demokrácia és a társadalom szempontjából is krízist jelent. „Ez katasztrófa a kereskedelemnek, és katasztrófa a gazdaságnak is” – nyilatkozta a miniszter, miután szombaton autókat gyújtottak fel, boltokat fosztottak ki és kirakatüvegeket törtek be a tízezer főt megmozgató tüntetésen.

Emmanuel Gregoire párizsi polgármester-helyettes szerint komolyabbak a károk, mint egy hete, mivel a rendőrség új taktikája szétszórta a tüntetőket, akik kisebb csoportokban, kevésbé frekventált és őrzött helyszíneken balhéztak. Ugyanő viszont azt is kiemelte, hogy éppen a fenti okok miatt a személyi sérülés is kevesebb volt.

Több mint 3 millió eurós kárt okoztak a zavargások Párizsban
249 helyen gyújtottak tüzet Párizs belvárosában, 119 autó és hat épület gyulladt ki.

Arról, hogy számokra fordítva mit jelentenek a szombati tüntetések, még nincsenek becslések, de a Reuters pénteken idézte a francia kereskedők érdekvédelmi szervezetét, mely szerint a november 17. óta tartó sárga mellényes tiltakozáshullám eddig összesen egymilliárd eurós kárt okozott a kereskedőknek. A BBC pedig idézi a párizsi hatóságok becslését, mely szerint a tüntetések sok millió eurós károkat okoztak eddig (csak a múlt hétvége 3 millió euróba került), az éttermek forgalma pedig már a szombati tüntetések előtt is 20-50 százalékkal csökkent.

A szombati tüntetések alatt összesen 1700 embert tartóztattak le a hatóságok.

(BBC)

Fotó: Eric FEFERBERG / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik