Közélet

Több mint 3 millió eurós kárt okoztak a zavargások Párizsban

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere 3 és 4 millió euró közé becsülte hétfőn az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényesek hétvégi megmozdulását kísérő zavargások okozta anyagi károkat.

A nem végleges becslésbe nem értendő be a környékbeli üzletekben és a Diadalívben okozott több százezer euróra becsülhető rongálások értéke. A nemzeti emlékhelyre a feldühödött tüntetők festékszóró pisztollyal kormányellenes feliratokat festettek, a múzeumban összetörték a szobrokat, kifosztották a emlékboltot.

Szombat este óta a közterület-felügyelet munkatársai 900 köbméter szemetet és kétszáz roncsot szállították el.

Lázadásra emlékeztető hangulat Párizsban az üzemanyagadó elleni tüntetéseken
A francia fővárosban durvulnak a megmozdulások, de több vidéki városban békésen tüntetnek.

A körülbelül háromezer dühöngő ember 249 helyen gyújtott tüzet Párizs belvárosában, 119 gépjármű, 130 kültéri felszerelés (pad, megállótartozék, lámpa) és hat épület gyulladt ki.

Anne Hidalgo bejelentette, hogy csütörtökön egyeztetnek a városháza és az állam képviselői a kereskedelmi szervezetekkel és a biztosítókkal a kereskedők és vendéglátóhelyek megsegítéséről, amelyeknek kárait és bevételkieséseit a szakemberek egymilliárd euróra becsülik a Párizsban november közepén kezdődött hétvégi zavargások miatt.

(MTI, kiemelt kép: Abdulmonam Eassa / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik