Nagyvilág

4 forintot kapnak a kínai gyári munkások egy 13 ezer forintot érő Disney-baba után

Idén karácsonykor több tízezer kisgyerek szaggatja majd le a csomagolópapírt a Disney hercegnőjéről abban a tudatban, hogy azt a mikulás boldog manói készítették neki az északi sarkon. A valóság viszont kegyetlen meglepetésként érné őket, írja a The Guardian.

A manók kínai gyári melósok, az északi sark Heyuan városa, a boldogság pedig az illegálisan sok munkaórát jelenti, hogy legyen miből eltartani a családot.

A lap által csütörtökön közzétett jelentésből kiderült, hogy a Disney játékgyáraiban dolgozó emberek, többségében nők 85 pennyt, átszámítva 300 forintot tesznek zsebre óránként, betegszabadságuk sincs és botrányosan kimerültek. Gyakori, hogy havonta 175 túlórájuk van, ami a megengedett 36 túlóra közel ötszöröse.

A Guardian azt írja, nyár végén, főszezonban több mint 2400 baba futott le a gyártószalagokról naponta a kínai városban. Nagy-Britanniában 34.99 fontért, tehát közel 13 ezer forintért árulnak egy Ariel-babát.

A nyomozás során arra jutottak, hogyha mindent összeadunk, egy baba legyártásáért egyetlen pennyt, tehát durván négy forintot kapnak a munkások. Ehhez képest meglehetősen a cégek szép hasznot könyvelhetnek el magukénak.

  • 14.36 font az előállítás költsége
  • 9.05 font a kiskereskedő haszna
  • 5.83 font az adó
  • 5.75 font a Disney haszna
  • és 0.01 font a munkások bére.

A gyári dolgozók havonta két-háromezer kínai jüant keresnek, ami 80-100 ezer forint körüli összeg. Kínában az átlagbér ennek a két és félszerese, 7665 jüan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik