Nagyvilág

60 napos ultimátumot adott Moszkvának Washington

Az Egyesült Államok 60 napos ultimátumot adott kedden Oroszországnak, hogy tartsa be a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodás (INF) rendelkezéseit, amelyeket Washington állítása szerint Moszkva megsértett. Ellenkező esetben az amerikai vezetés kénytelen lesz elindítani az 1987-es egyezményből való hat hónapos kiválási folyamatot - jelentette be az amerikai külügyminiszter kedden Brüsszelben.

A NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán tartózkodó Mike Pompeo kijelentette, Oroszország a 9M729 Novator (amerikai besorolás szerint SSC-8) jelzéssel ismert, földi indítású, közepes hatótávolságú manőverező robotrepülőgépekből több ütegre valót fejlesztett ki. Az amerikai álláspont szerint ez megsérti a szerződést.

Hatótávolsága közvetlen fenyegetést jelent Európára

– hangsúlyozta sajtókonferenciáján az amerikai diplomácia vezetője.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedd este arról beszélt, Moszkva betartja az szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök (INF) megsemmisítéséről szóló megállapodást, és ezt Washington is tudja.

Oroszország szigorúan tartja magát a szerződés rendelkezéseihez, és az amerikai fél ezzel tisztában van

– írta Zaharova.

Kiemelt kép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik