Nagyvilág

Különleges zokniban temetik idősebb George Busht

Politikusok búcsúztak hétfőn a washingtoni kongresszus kupolatermében (Rotunda) hétfőn este felravatalozott George H. W. Bushtól. A volt amerikai elnök nemzeti lobogóval letakart koporsója alkonyatkor, különgépen érkezett Texasból az amerikai főváros mellett lévő Andrews légitámaszpontra.

A texasi Houstonból a fia, George W. Bush volt elnök és felesége, valamint a néhai elnök több gyermeke és unokája kísérte a koporsót, amelyet Houstonban katonai tiszteletadással búcsúztattak, az Andrews légitámaszponton pedig katonai tiszteletadással, 21 ágyúlövéssel fogadtak.

A támaszponton a népes Bush család többi tagja is csatlakozott a gyászoló családtagokhoz. Jelen volt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) küldöttsége is. Idősebb Bush ugyanis 1976-tól egy éven keresztül a CIA igazgatója volt, és többször is úgy nyilatkozott, hogy a legjobban ott szeretett dolgozni.

A szerény elnök

A Capitolium (a kongresszus épülete) előtt szintén 21 ágyúlövéssel tisztelegtek a néhai elnök előtt. Az eseményről tudósító újságírók mindegyike megjegyezte, hogy George W. Bush alig tudta visszatartani a könnyeit.

A búcsúztatási ceremónián a törvényhozók és a legfelsőbb bíróság tagjai mellett részt vettek a néhai elnök volt kormányzatának egyes tagjai, köztük például James Baker volt külügyminiszter, az elhunyt egyik legjobb barátja, Dick Cheney, idősebb Bush kormányzatának védelmi minisztere, valamint az amerikai politikai élet jelentős személyiségei is.

George H. W. Busht Patrick Conroy tiszteletes, a képviselőház káplánja búcsúztatta, majd Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője, Paul Ryan republikánus házelnök és Mike Pence alelnök mondott beszédet.

Paul Ryan házelnök nagyszerű vezetőnek és jó embernek nevezte George H. W. Busht, aki szerinte megtestesítette az amerikai nemzet legjobb tulajdonságait. Hangsúlyozta az elnök szokatlan szerénységét. Mint fogalmazott:

olyan végtelen szerénységgel járult hozzá a szabadság ügyéhez, amely nemzedékeken keresztül zengeni fog.

Mike Pence alelnök az elhunyt szerénységét és hazafiasságát emelte ki, és személyes emlékeket idézett fel. Egyúttal a kormányzat nevében is búcsúzott Bush elnöktől.

Mitch McConnell kiemelte, hogy a néhai elnök évtizedeken keresztül „biztos kézzel tartotta az irányt” az amerikaiak számára, először a második világháborúban pilótaként, majd kongresszusi politikusként, nagykövetként, CIA-igazgatóként, az Egyesült Államok alelnökeként, végül elnökeként.

És mindezt szerényen, kedvességgel telve tette,

szögezte le McConnell szenátor.

Europress/AFP PHOTO/Mandel NGAN

Nem maradhat el a különleges zokni

A McConnell által említett második világháborús tevékenységére utal az a különleges pár zokni, amelyben az USA 41. elnökét el fogják temetni. Az elhunyt politikus imádta a különleges zoknikat, és főleg azóta hordott minél őrültebb és színpompásabb zoknikat, amióta a betegsége miatt tolószékbe kényszerült és állandóan látszott a bokája.

A temetésén viselt párról Jim McGrath, Bush szóvivője tett ki egy fotót a Twitterre: a szürke zoknin vadászrepülők láthatók, mellette pedig egy nyakkendő és egy öltöny.

Trump ezen a temetésen ott lesz

Donald Trump jelenlegi elnök és felesége jelen lesz Bush szerdai búcsúztatásán a washingtoni katedrálisban, a Bush családdal pedig külön, négyszemközt is találkozik. George H. W. Bush kifejezett kérése volt, hogy temetésén legyen jelen Donald Trump is. Mint ismert, az augusztusban elhunyt amerikai államférfi, a szintén republikánus John McCain kifejezetten megtiltotta Trumpnak, hogy ott legyen az ő temetésén.

A kongresszus kupolatermében felravatalozott volt elnök előtt hétfő estétől szerda reggelig róhatják le kegyeletüket tisztelői. Szerdán a washingtoni katedrálisban lesz a búcsúztatás, majd George H.W. Bush koporsóját Houstonban, a róla elnevezett elnöki könyvtár épületében helyezik örök nyugalomra felesége, Barbara és kislánya, a három éves korában leukémiában elhunyt Robin mellett.

(MTI, Washington Post)

Kiemelt kép: Europress/POOL/AP POOL/dpa Picture-Alliance 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik