Nagyvilág

Porosenko szerint Putyin el akarja foglalni Ukrajnát

Az Északi Áramlat-2 földgázvezeték építésének leállítását és a NATO fekete-tengeri jelenlétének megerősítését sürgette Petro Porosenko ukrán államfő. Kiemelte: Oroszország a Kercsi-szorosnál történt incidenssel bebizonyította, hogy ki akarja terjeszteni befolyását Ukrajnában, folyosót akar létrehozni az elfoglalt Donyec-medencétől az elfoglalt Krím félszigetig, és nem lehet kizárni, hogy még tovább fokozza agresszióját.

Ezért a szabad világ jövője dől el ezekben a napokban Ukrajnában

– fogalmazott Petro Porosenko, aki úgy vélte, hogy

Vlagyimir Putyin orosz elnök teljes egészében el akarja foglalni Ukrajnát.Mint mondta, az orosz elnök Kelet-Ukrajna és a Krím után most az Azovi-tengert akarja megkaparintani, amelyen nemcsak ukrán kereskedelmi hajók rekedtek meg a területet a Fekete-tenger többi részétől elválasztó Kercsi-szorosnál történt incidens miatt, hanem három német hajó is.

Hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak egységes és határozott választ kell adnia Moszkva lépésére. Szerinte e válasz részeként le kell állítani az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Nyugatra szállító Északi Áramlat-2 földgázvezeték építését, és az elrettentés céljából meg kell erősíteni Németország és szövetségesei katonai jelenlétét a Fekete-tengeren.

Porosenko: Nagyszabású szárazföldi agresszió veszélye fenyegeti Ukrajnát
Az ukrán elnök szerint pontos adataik vannak arról, hogy a vasárnapi incidens csak a kezdet volt.

Porosenko reméli, hogy a NATO-ban vannak tagállamok, amelyek hajlandóak hadihajókat vezényelni az Azovi-tengerre, hogy hozzájáruljanak Ukrajna biztonságához. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik