Nagyvilág

Porosenko: Nagyszabású szárazföldi agresszió veszélye fenyegeti Ukrajnát

Petro Porosenko ukrán elnök szerint azért kellett bevezetni a hadiállapotot, mert Ukrajnát egy nagyszabású szárazföldi agresszió veszélye fenyegeti Oroszország részéről.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, az ország vezetésének kötelessége volt biztosítani a törvényi alapot az ukrán fegyveres erőknek arra, hogy ellenálljanak egy lehetséges nagyszabású orosz agressziónak.

Ukrajnát az Oroszországi Föderáció teljes körű háborúval fenyegeti

– idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Porosenkót az Ukrajina televízióból.

Az elnök megjegyezte, hogy a hírszerzéstől kapott bizonyítékok alapján megkétszereződött az orosz harckocsik száma Ukrajna határa mentén. Szavai alátámasztására a televíziós újságíróknak műholdas felvételeket mutatott, amelyeken állítólag orosz katonai támaszpontok láthatók Ukrajna határától 18 kilométerre az orosz oldalon.

Kijevnek esélye sincs Moszkvával szemben
Kijev provokációja? Moszkva erődemonstrációja? Bármi történt is a Kercsi-szorosban, Putyin és Porosenko egyaránt profitálhat belőle.

A felvételek az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése alapján szeptember 17-én, 24-én és októberben készültek.

Pontos adataink vannak arról, hogy a Kercsi-szorosnál múlt vasárnap történt incidens, az ukrán hajók elleni orosz támadás, csak a kezdet volt

– szögezte le Porosenko.

A hadiállapot, amely az ukrán jogrend szerint a rendkívüli állapot egy formája, várhatóan szerdán lép életbe Ukrajna tíz – Oroszországgal és a Moldovához tartozó, Ukrajna által el nem ismert szakadár Dnyeszter Menti Köztársasággal határos, valamint a Fekete és az Azovi-tengerpart mentén fekvő – megyéjében 30 napi időtartamra. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik