Nagyvilág

Videó készült az orosz és az ukrán hadihajó ütközéséről

A Népszava vette észre azt a felvételt, amelyen látható az az incidens, ami miatt fegyveres konfliktus alakult ki orosz és ukrán hadihajók közt.

Az incidens azzal kezdődött, hogy vasárnap egy orosz határőrhajó szándékosan nekiment három, terv szerint haladó ukrán hadihajó egyikének. Az ukrán hadihajók az odesszai kikötőből indultak el és a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolba tartottak. Útjukat a nemzetközi normák szerint előre bejelentették.

Ez első incidens után néhány órával az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége a Kercsi-szorosból kifelé haladó hajókra már tüzet nyitott, aminek következtében az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan. Ezt követően mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg.

Az eset miatt Petro Porosenko ukrán elnök hadiállapot bevezetését javasolta Ukrajnában.

A konfliktusban érintett ukrán hajók három órán át várakoztak a belépésre, eredménytelenül. Ekkor visszaindultak, de az oroszok a nyomukba eredtek, és szabályosan kiprovokálták a konfliktust, ahogy ez a videón is látható.

Kiemelt képünkön a Kercsi szoros felett átívelő, tavaly átadott híd (Andrej Krylov / Sputnik)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik