Nagyvilág

Szégyenkeznek Tunéziában a szaúdi trónörökös látogatása miatt

A gyilkost nem látjuk szívesen – skandálták a tüntetők.

Több százan tüntettek Tunéziában kedden Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös látogatása ellen, aki várhatóan kedd délután érkezik meg Kairóból Tuniszba. Ez a körút a trónörökös első hivatalos külföldi utazása azóta, hogy október 2-án a sivatagi királyság isztambuli konzulátusán meggyilkolták a szaúdi ellenzéki újságírót, Dzsamál Hasogdzsit; és sajtójelentések szerint a gyilkossághoz a trónörökösnek is köze lehetett.

A Hasogdzsi meggyilkolását elítélő tunéziai tüntetések hétfő óta tartanak, a fővárosban több ellenzéki párt és civil szervezet vonult fel. A tüntetők a főváros központi részén található Habíb Burgiba sugárúton is áthaladtak, itt zajlottak a 2011-es tüntetések is, amelyek megdöntötték az akkori államfő, Zin el-Abidin Ben Ali uralmát.

A tüntetők egyebek között azt skandálták, hogy „a gyilkost nem látjuk szívesen Tunéziában”, valamint „szégyen Tunézia vezetőire”, hogy fogadják Szalmánt.

A szaúdi trónörökös körútja során több arab országba is ellátogat, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom után várhatóan kedd délután érkezik Tunéziába, illetve a héten részt vesz a G20-as országcsoport Argentínában tartandó csúcstalálkozóján.

Hasogdzsi meggyilkolása nagy nemzetközi felháborodást keltett, Szaúd-Arábia és a nyugati országok közti kapcsolatok feszültté váltak, és a trónörökös külföldi megítélése is jelentősen romlott. A törökországi sajtó kormányhoz közeli része és a török hatóságok magukat megnevezni nem kívánó tagjai pedig továbbra is arra gyanakodnak, hogy az ügyben Mohamed bin Szalmán is érintett. A szaúdi ügyészség ezzel szemben leszögezte, hogy a trónörökösnek nincs köze az ügyhöz. (MTI, fotó: Europress – AFP PHOTO / SAUDI ROYAL PALACE / BANDAR AL-JALOUD)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik