Nagyvilág

Ezek a gyerekek végignézték szüleik lemészárlását (X)

Gyerekek százezreinek életben tartásáért küzd az UNICEF a mainmari határon

Mianmar és Banglades határán mintegy 720 ezer gyermek él menekülttáborokba zsúfolva. Mianmarban több ezren internáló táborokba zárva. Sokan árván, vagy félárván maradtak, miután végignézték szüleik meggyilkolását. A rohingyák elleni brutális erőszakhullám 1,2 millió embert üldözött el lakóhelyéről, többségük a Washington DC méretű Cox Bazaar táborban küzd a mindennapi túlélésért.

Parászka Boróka magyar újságíró

„Bárkivel bármi elkövethető. Az irgalmatlanság, az emberi méltóság elleni támadás mindig kegyetlenebb annál a valóságban, mint amit a békében élők el tudnak képzelni. Ezt tanultam Mianmar határán.  Reményt és biztonságot az ad, hogy a segítség sokkal egyszerűbb, gyorsabb, könnyebb, mint hinnénk: ezt tanulhattam meg Bangladesben, a rohingya táborokban. Egy pohár tiszta víz, egy takaró, egy ceruza az iskolát, óvodát hírből sem ismerő kézbe életeket menthet és változtathat meg. Egyetlen apró gesztussal is képesek vagyunk változtatni mások és a magunk életén is éljenek a rászorulók és a segítők bárhol a világon, mert bebizonyíthatjuk: minden, tényleg minden csak a figyelmünkön, a hétköznapi, mindennapi segíteni akaráson, emberségen múlik. ” – mondta Parászka Boróka magyar újságíró, aki a helyszínen találkozott az áldozatokkal. Kevés újságírót engednek be a hatóságok a táborba. Ezek az emberek megjárták a poklok poklát: a szemtanúk felgyújtott falvakról, tűzbe dobott gyerekekről, megerőszakolt, megkínzott anyákról, tömeges gyilkosságokról szólnak.

„Azt hittem, hogy a munkám révén sokat tudok mar a rohingyák sorsáról, de arra én sem voltam felkészülve, amit az internáló táborokban láttam. Ide alig juthat be kívülálló. Ezek a családok 2012 óta élnek bezárva és égető szükséget szenvednek mindenben, ami csak elképzelhető. Látványos a nélkülözés. Segélyszervezetek küzdenek a túlélésükért, a gyerekek fizikai, lelki es mentális egészségéért, de siralmasan kevés az anyagi forrás, amiből gazdálkodhatnak. Ezekről az internáltakról szinte elfeledkezett a világ, nem sok célzott adománypénz érkezik. A helyi kollégaim könnyek között mesélték, hogy olykor elfogynak az életmentő készleteik és sok a gyerek, akiken a pénzhiány miatt nem tudnak segíteni. Könyörögtek, hogy meséljek a helyzetről az otthoniaknak, mert mindenkinek a segítségére szükség lenne – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója, aki a határ mianmari oldalán járt egy rohingya táborban. Ezek a gyerekek 2012 óta rácsok mögött, internáló táborokba zárva várják sorsuk alakulását.

A nemzetközi szervezetek – köztük az UNICEF – elkeseredett küzdelmet folytatnak azért, hogy biztosítsák az alapvető életfeltételeket a táborokban élő gyerekek és családtagjaik számára. Az UNICEF egyik elsődleges feladata az alultápláltság elleni küzdelem, valamint a higiénia, vagyis a kutak és a latrinák működtetése. A kolera járvány kitörését már sikerült megakadályozni. A gyermekbarát központok az alapvető oktatást biztosítják a gyerekek számára. A legkisebb UNICEFnek adott adomány is a túlélés lehetőségért kínálja ezeknek a gyerekeknek, akik a történelem viharában kerültek borzalmasan kiszolgáltatott helyzetbe.

Segítek: https://unicef.hu/rohingya-gyerekek-veszelyben/

 

 A felgyújtott Tula Toli falu egykori lakója, Hasina Begum (21 éves) az UNICEF elmondta, hogy a katonák fegyvert szegeztek rájuk, miközben kivégezték a férfiakat és a fiúkat, majd a holttestüket leöntötték benzinnel és felgyújtották. Ezek után a nőket ötösével egy kunyhóhoz kísérték. „Megpróbáltam elrejteni a kisbabámat a sálam alá, de észrevették a lábát. Megragadták a lányomat a lábánál fogva és a tűzre dobták” – mondta.

 

 

 

 Almas Khatun (40 éves) szemtanúja volt, ahogy az egész családját megölték. Almas azt mondja, hogy a katonák hátrafogták a kezét és kényszerítették, hogy nézze végig ahogy megölik mind a hét gyermekét, a férjét és két bátyját. Összesen hatvan rokona élt a faluban, mind meghaltak. „Meglőtték az idős édesapámat, fadarabot tettek a szájába, aztán elvágták a torkát. Állandóan a gyerekeimre gondolok, nem tudtam megvédeni őket és ettől összetörik a szívem” – mondta az UNICEF helyszínen lévő kollégáinak.

 

  Shafika Begum (15 éves) valószínűleg az egyetlen túlélő a családjából. Shafika elmondta, látta, ahogyan a katonák lelövik az apját és négy bátyját, majd ezek után őt, az édesanyját és a 11 éves húgát egy kunyhóba rángatták. A kistestvére torkát a szeme láttára vágták el, Shafikát pedig leütötték. Mire magához tért, az anyja és a húga is halottak voltak, az ő ruhája pedig lángolt, de sikerült kimenekülnie az épületből.

 

 Egy gyerek a borzalmak között is gyerek: ez a rohingya kislány boldogan ugrókötelezik a kerítések árnyékában a Cox Bazaar melletti menekülttáborban.

 

 Az élet megy tovább, újszülöttek egy UNICEF-által támogatott egészségügyi központban a rohingya menekülttáborban.

 

Kislány néz a távolba a rácsok mögül egy Mianmarban létesített internálótáborban.

 

 Mianmarban az internálótáborokban összetákolt viskókban élnek a családok, a gyerekek táplálását és oktatását a nemzetközi szervezetek próbálják biztosítani.

Segítek: https://unicef.hu/rohingya-gyerekek-veszelyben/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik