Nagyvilág

Meg vagyunk döbbenve Gruevszki miatt

Megdöbbent, dühös és csalódott a magyarok többsége amiatt, hogy Nikola Gruevszki korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátuszt a magyar hatóságoktól – derül ki a botrányról készült reprezentatív Ténygyár-kutatásból.

Már másnap, miután Nikola Gruevszki maga jelentette be, hogy a rá kiszabott börtönbüntetés elől Magyarországra szökött és itt menekültstátuszért folyamodik, kiderült: a magyarok elsöprő többsége nem fogadná be a bukott macedón politikust.

A hír megjelenésekor indított gyorskutatás eredményei szerint a megkérdezettek közel 80 százaléka utasította volna el Gruevszki menekültkérelmét.

A 18-60 évesek körében végzett reprezentatív felmérés szerint ugyanakkor a válaszadók közel fele valószínűsítette, hogy a magyar kormány mégis befogadja majd Orbán Viktor macedón szövetségesét. Nekik lett igazuk, miután a bevándorlási hivatal szokatlan gyorsasággal bírálta el a magyar diplomácia segítségét már menekülése során élvező Gruevszki kérelmét.

Fotó: Georgi Licovszki/EPA/MTI

A Pulzus kutatási applikációval a 18-60 évesek körében végeztünk kutatást szerdán, miután hivatalossá vált: Gruevszki megkapta a menekültstátuszt Magyarországon. Az ügy nyilvánosságra kerülése óta eltelt napokban a magyarok nem kedvelték meg Gruevszkit, és úgy tűnik, a kormány és a kormánypárti sajtó időnként ellentmondásos érvelése sem győzte meg – egyelőre – a többséget: 79 százalék jogtalannak tartja a menekültstátusz megadását, és mindössze 9 százalék érzi jogosnak a döntést.

Itthon még keveset használt módszerrel kérdeztünk rá, milyen érzéseket váltott ki a megkérdezettekből Gruevszki befogadásának híre. Miközben az ilyenkor szokottnál kevesebben voltak bizonytalanok, kifejezett örömről senki nem adott számot, pozitív érzésekről is csak nagyon kevesen. Megdöbbent, dühös és csalódott a válaszadók többsége.

Az elemzők magát Gruevszkit az orosz érdekeket képviselő politikusként írták le, és a magyar kormány döntésének is az egyik lehetséges magyarázata Vlagyimir Putyin kérésének, de legalábbis érdekeinek a kiszolgálása. Kutatásunk eredményei szerint eléggé szórnak a vélemények arról, hogyan hat az orosz-magyar kapcsolatokra Gruevszki befogadása, mindenesetre a válaszadók többsége, több mint egyharmada szerint a magas rangú macedón menekült megsegítése javítja a viszonyt.

Abban viszont nincs kétségük a megkérdezetteknek, hogy a Gruevszki-ügy tovább mérgesíti a magyar kormány viszonyát az Európai Unióval. Bár az elítélt macedón kormányfő menekültstátusza kapcsán eddig visszafogottak voltak a hivatalos nemzetközi reakciók, a válaszadók jelentős része úgy gondolja, hogy az Orbán-kormánya az Európai Unió elveivel és érdekeivel szemben cselekedett.

Módszertan

Az adatfelvétel időpontja: 2018. november 21.

A Pulzus kutatási applikációban feltett kérdésekre beérkezett válaszokból képeztük azt a 800 fős mintát, amely nem, kor, végzettség és településtípus szerint reprezentálja a 18 és 60 év közötti magyar alapsokaságot.

Kiemelt kép: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik