Nagyvilág

Már pénzmosás és tiltott pártfinanszírozás miatt is vádat emeltek Gruevszki ellen

A macedón különleges ügyészség csütörtökön újabb két pontban emelt vádat Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő ellen, így már hat eljárás van ellene folyamatban.

Gruevszkit májusban ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt.

Az ügyekre 2015-ben, az akkor még ellenzéki szociáldemokraták által kiszivárogtatott telefonbeszélgetések által derült fény.

Az újabb pontokban az Ezüstpénz fedőnevet viselő nyomozás során talált bizonyítékok alapján emeltek vádat. A hatóságok ebben az ügyben azt vizsgálják, hogy Nikola Gruevszki illegálisan finanszírozta-e az akkor még általa vezetett jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártját (VMRO-DPMNE), és törvényellenesen építette-e fel a pártközpont épületét pénzmosáson keresztül több éven át.

A vád szerint Gruevszki és társai legalább 4,6 millió eurót (1,48 milliárd forint) kaptak készpénzben, majd megszervezték, hogy ezt az összeget magánszemélyek részletekben fizessék be a párt számlájára. 

Nikola Gruevszki ellen a múlt héten adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt. A macedón kormány kedd délután elküldte Gruevszki kiadatási kérelmét Magyarországnak.

A magyar kormány álláspontja szerint nem egy elítélt bűnöző szökését segítették azzal, hogy magyar diplomaták szállították Gruevszkit Budapestre, majd adtak neki nagyon gyorsan politikai menedékjogot. Hanem politikai üldözöttnek tekintik Gruevszkit, akit csak azért ítélt el a macedón bíróság, mert az a magyar álláspont szerint politikailag elfogult.

Kiemelt kép: Hungarian Prime Ministry Press O / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik