Nagyvilág

Valaki másnak spórolt az Aston Martin diplomatarendszámával a volt nagykövet

A 24.hu információja szerint nem Perényi János korábbi bécsi magyar nagykövet volt a valódi tulajdonosa a magyar követség előtt lefotózott méregdrága sportkocsinak, és feltehetően adóelkerülési céllal került diplomatarendszám az autóra.

A még Ausztriában is feltűnő, 80 millió forintot érő Astor Martinra az oe24.at osztrák lap hívta fel a figyelmet, amikor összeállítást készített a bécsi diplomaták által használt gépkocsikról. A cikk megjelenése után, kedden a Külgazdasági és Külügyminisztérium azonnali hatállyal elbocsátotta állományából Perényit. A minisztérium közleménye szerint a tárcának nincs köze az autóhoz, és a közigazgatási államtitkár által elrendelt vizsgálat azt is megállapította, hogy a gépkocsi diplomatarendszám-használata szabálytalan volt.

Forrásaink egybehangzó állítása szerint a szabálytalanság ez esetben azt jelenti, hogy bár ténylegesen nem Perényié volt a kocsi, nagykövetként a sajátjaként jelentette be az osztrák hatóságoknak, így – jogosulatlanul – kapott rá adómentességet és diplomáciai mentességet biztosító rendszámot.

Perényi János
Fotó: Filep István / MTI

Szerdán az ügyet kirobbantó oe24.at is azt írta, hogy értesüléseik szerint a sportkocsi egy osztrák ékszerkereskedőé, a nagykövet pedig egyedül sosem utazott benne. A lap feltételezi, hogy a kereskedő rendszeresen fizetett a nagykövetnek az autó rendelkezésre állásáért, ami ügyészségi vizsgálat tárgya lehet.

A diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló bécsi egyezmény rendelkezik a kirendeltségek adómentességéről. Ez alapján a diplomaták gépjárműveiért addig nem kell a helyi adókat megfizetni, amíg azok diplomatarendszámmal vannak beregisztrálva. Ilyen rendszámot a külképviselet vagy annak diplomata státuszú alkalmazottjai igényelhetnek.

Amennyiben megszűnik a diplomata megbízatása, a kiváltságot biztosító rendszámot is vissza kell adni, az autót pedig honosítani, és megfizetni az adókat. Egy ilyen nagy értékű jármú esetében ezek tízmilliós tételt is kitehettek volna.

Azt már kedden megírtuk, hogy a kocsi diplomata rendszámát Perényi nagykövetként igényelte. Annak ellenére, hogy megbízatása augusztusban lejárt, a honosítás a botrány kirobbanásáig nem történt meg. Perényi – ahogy megírtuk – a botrány nyomán az eredeti tervekkel ellentétben mégsem lesz lisszaboni nagykövet.

Kiemelt képünk illusztráció: J.W.Alker / dpa / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik