Gazdaság

Nagyköveti kinevezést bukott az Aston Martin miatt a magyar diplomata

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden azonnali hatállyal kirúgta a diplomáciai testület tagjai közül Perényi Jánost, Magyarország korábbi bécsi nagykövetét. A döntés azután született meg, hogy egy osztrák lap felfotózta azt a diplomatarendszámmal felszerelt sportkocsit, amivel állítólag Perényi közlekedett az osztrák fővárosban.

A 80 millió forintot érő Aston Martint a magyar képviselet parkolójában kapták lencsevégre.

Perényi János a magyar diplomácia régi motorosa. Már az Antall-kormány idején, 1990 és 1992 között a bécsi magyar nagykövetség munkatársa volt, később Strasbourgban és Marokkóban állomásoztatták.

A diplomata fia, Perényi Zsigmond 2014-ben Lázár János miniszterelnökségi helyettes államtitkára (és vadásztársa) lett. Röviddel a fiú kinevezése után Perényi Jánost visszahívták Marokkóból, és megkapta a bécsi nagyköveti akkreditációt, jóllehet a külügynek már volt jelöltje a posztra. Mandátuma augusztus 15-én járt le.

A 24.hu információja szerint Perényi hamarosan újabb megbízást kapott volna a külügytől: Portugáliában lett volna nagykövet. Jelenleg az úgynevezett felkészülési időszakát töltötte, lisszaboni kinevezésére azonban a történtek miatt már nem kerülhet sor.

Úgy tudjuk, hogy az angol gyártmányú luxusautóra Perényi nagyköveti időszakában adták ki a diplomatarendszámot.

Kiemelt kép:  Filep István / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik