Nagyvilág
(FILES) In this file photo taken on July 03, 2018 people demonstrate in support of the Supreme Court judges in front of the Supreme Court building in Warsaw, Poland. - Poland's governing party on November 21, 2018 proposed draft legislation reversing a disputed Supreme Court retirement law, bowing to a ruling from the EU's top court, which had raised fears of a threat to judicial independence. (Photo by JANEK SKARZYNSKI / AFP)

A lengyel szejm módosította az EU által bírált bírósági törvényt

24.hu
24.hu

2018. 11. 21. 19:07

A lengyel parlament alsóháza (szejm) elfogadta szerdán a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt által benyújtott törvényjavaslatot, amely módosítja a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazásáról szóló, az Európai Bizottság (EB) által bírált korábbi jogszabályt.

A módosítást 215 képviselő támogatta, 161 ellenezte, 24-en tartózkodtak. A törvénymódosítást a hatályba lépéshez még a szenátusnak is el kell fogadnia, és Andrzej Duda elnöknek is alá kell írnia.

„Teljesítjük a kötelezettségeinket” – jelentette ki a parlamentben Zbigniew Ziobro igazságügy-miniszter. „Ugyanakkor haladunk tovább az igazságügy reformjával.”

A törvénymódosítás értelmében a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb közigazgatási bíróság nyugalmazott bírái visszatérhetnek munkahelyükre, amennyiben erre igényt tartanak.

A törvény korábbi változatának értelmében a 70-ről 65 évre csökkentett nyugdíjkort elért bírák csak a lengyel elnök jóváhagyásával folytathatták szolgálatukat. A törvénymódosítás után ehhez nem lesz szükség államfői jóváhagyásra. Az újonnan beiktatott bírák esetében viszont a nyugdíjkorhatár 65 év lesz, és hosszabbítás egyáltalán nem lehetséges.

A flag of EU carried during  'The March of Secularity'  in Krakow, Poland on 29 September 2018, (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto)
Elrendelték az új lengyel bírósági törvény végrehajtásának felfüggesztését
Vissza kell helyezni állományba a kényszernyugdíjazott bírákat is.

A törvény eddigi változata alapján a korábban 72 tagú testületben a nyugdíjkort elért 27 legfelsőbb bírósági tag közül csak 16 kérvényezte mandátuma meghosszabbítását, és Andrzej Duda elnök 5 kérvénynek tett eleget. Nem kérvényezte mandátuma meghosszabbítását többek között Malgorzata Gersdorf legfelsőbb bírósági elnök sem.

Az EB kezdeményezésére az Európai Bíróság október végén ideiglenes hatállyal elrendelte, hogy fel kell függeszteni a nyugdíjkorhatárára vonatkozó előírásokat.

Gersdorf ennek nyomán újbóli munkába állásra szólította fel nyugalmazott kollégáit, mindnyájan azóta be is járnak a munkahelyükre. A PiS szerint viszont az európai bírósági intézkedés nem automatikusan vonta maga után a bírói mandátumok megújítását, ennek előfeltétele ugyanis a vonatkozó lengyel törvény megfelelő módosítása.

Andrzej Dera, az államfő tanácsadója szerdán azt mondta a lengyel médiának nyilatkozva, hogy a törvény szokatlanul gyors elfogadása a varsói kormány és az Európai Bíróság közötti megállapodás eredménye, azzal a céllal, hogy Lengyelország elkerülje a pénzbüntetés kifizetését.

Michal Laskowski, a legfelsőbb bíróság szóvivője szerdán, még a parlamenti szavazás előtt úgy foglalt állást, hogy a PiS által javasolt törvénymódosítás kiküszöbölheti az Európai Unió legsúlyosabb kifogásait.

(MTI)

Kiemelt kép: tüntetés a bírósági törvény ellen, Europress/JANEK SKARZYNSKI/AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.