Nagyvilág

A macedón kormány szerint Gruevszki soha nem jelezte, hogy veszélyben lenne az élete

Közölték: nyilvános és átlátható eljárásban ítélték el a bukott miniszterelnököt, ennek dokumentumait Magyarországnak is megküldik.

Közleményben reagált a macedón kormány arra, hogy Nikola Gruevszki saját tájékoztatása szerint menedékjogot kapott Magyarországon. Mint korábban írtuk, a börtön elől megszökött bukott macedón miniszterelnök Facebook-bejegyzést tett közzé, amiben azt állítja: hazájában politikai üldöztetésnek van kitéve, koncepciós eljárás folyt ellene, és veszélyben érzi az életét.

Ezzel szemben a macedón kormány azt állítja: nyilvános és átlátható eljárásban ítélték el Gruevszkit, aki ellen több eljárás is folyik. Távozása előtt rendőri védelem illette meg, és nem jelezte, hogy veszélyben lenne az élete.

Hangsúlyozzák: Nikola Gruevszki nem volt politikai üldöztetésnek kitéve, nincs tudomásuk arról, hogy életveszélyes fenyegetéseket kapott, ahogy egyetlen állami intézmény sem fenyegette az életét.

Mindebből arra következtetünk, hogy Gruevszki egyetlen célja az igazságszolgáltatás elkerülése

– áll a közleményben, amely emlékeztet: tiltakozó jegyzéket adtak át Magyarországnak amiatt, hogy magyar külképviseletek is közreműködtek a politikus szökésében, ezen felül pedig kiadatási kérelmet küldenek a Gruevszki ellen folyó eljárások és az ítélet teljes dokumentációjával.

A macedón kormány azt várja a magyar hatóságoktól, hogy feltétel nélkül teljesítsék a kiadatási kérelmet, tegyék lehetővé, hogy Gruevszki letöltse a rá kiszabott ítéletet, és felelősségre vonják a többi vádpontban.

Macedónia jogállam – szögezi le a közlemény. (Fotó: MTI/EPA/Paco Campos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik