Nagyvilág

Trump keddre részletes jelentés kap arról, ki állhat Hasogdzsi meggyilkolása mögött

Donald Trump amerikai elnök szombaton közölte, hogy jövő héten hétfőre, de legkésőbb keddre részletes jelentést kap arról, hogy kormányzata szerint ki állhat Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró meggyilkolása mögött.

Trump szerint nagyon elhamarkodott a CIA értékelése, miszerint a legvalószínűbb, hogy a szaúd-arábiai trónörökös, Mohammed bin Szalmán adhatott parancsot a gyilkosságra. Trump ugyanakkor nem zárta ki ezt a lehetőséget azon a szombati sajtótájékoztatóján, amelyet útban Kaliforniába, repülőn tartott.

A CIA értékelését a The Washington Post című amerikai lap pénteki számában közölte.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szombaton igyekezett tompítani a CIA véleményét.

Azok a hírek, amelyek szerint az Egyesült Államok végkövetkeztetésre jutott a gyilkosság ügyében, pontatlanok. Számos kérdés maradt még megválaszolatlanul

– mondta Heather Nauert külügyi szóvivő.

A szaúdi ügyészség csütörtökön halálbüntetést kért öt vádlottra a Hasogdzsi meggyilkolásáról folyó rijádi büntetőperben. További tíz ember ül a vádlottak padján, viszont teljesen tisztára mosták a sivatagi királyság nagyhatalmú trónörökösét.

Az 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki az Egyesült Államokban élt, október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahová azért ment, hogy beszerezze a török menyasszonyával tervezett házasságkötéshez szükséges iratokat. Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelten megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Az újságíró holttestét – szintén előre megfontoltan – a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

(MTI)

Kiemelt kép: Al Drago/Bloomberg via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik