Nagyvilág

Donald Trump kiutasíthatja Amerikából a török elnök esküdt ellenségét

Amerikai sajtóértesülések szerint a Trump-kormányzat az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő török hitszónok, Fethullah Gülen kiutasítását fontolgatja. 

Elsőként az NBC televízió jelentette még csütörtök este két meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva, hogy az amerikai kormányzat tisztségviselői felkérték az illetékes hatóságokat, vizsgálják meg Fethullah Gülen kiutasításának jogi lehetőségeit. A New York Magazine pénteki értesülései szerint a Trump-adminisztráció e lépéssel kívánná elérni Törökországnál, hogy ne gyakoroljon nyomást Rijádra a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi isztambuli meggyilkolása ügyében.

Folytatódik a tisztogatás: kétszáz embert börtönözne be Erdogan
Törökországban a puccskísérlet óta 217 971 embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz

A sajtóértesülések szerint az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) arra kapott utasítást, hogy vizsgálja meg a Gülen kiutasítására vonatkozó török kérést, a belbiztonsági tárcát pedig arra kérték fel, hogy adjon részletes információkat Gülen amerikai tartózkodásának jogi hátteréről. A Fehér Ház kivált Gülen zöldkártyája megadásának részleteire kíváncsi.

A török hitszónok 1990 óta él önkéntes száműzetésben Pennsylvania egyik kisvárosában. Annak idején orvosi kezelésre érkezett az Egyesült Államokba, majd mivel megromlott viszonya Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török államfővel, úgy döntött, nem tér vissza hazájába. A török hatóságok többször kérelmezték kiadatását, a legutóbb a 2016 nyarán történt puccskísérlet után, amikor Gülent és hálózatát sejtették a történések háttérben. Az idős hitszónok mindig következetesen cáfolta ezt a feltételezést.

Az amerikai sajtóértesülések szerint mind a minisztériumi tisztségviselők, mind az FBI munkatársai elutasították a Fehér Ház kérését. Az érintett minisztériumok, továbbá a külügyi tárca nem kívánja kommentálni az értesüléseket, és a Gülent képviselő ügyvéd is elhárította a megszólalást az ügyben.

Az NBC szerint török tisztségviselők egyértelművé tették az október 17-én Ankarában Erdogan elnökkel tárgyaló Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek, hogy Törökország Gülen kiadatási ügyének felülvizsgálatát várja Washingtontól.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Matt Smith/DPA/dpa Picture-Alliance 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik