Nagyvilág

Elítélték Oroszországot Navalnij vegzálása miatt

Húszmillió forintnyi kártérítést kell kifizetni az ellenzéki politikusnak.

Elmarasztalta Oroszországot csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért az orosz hatóságok 2012 és 2014 között hétszer is jogsértő módon vették őrizetbe és ítélték el Alekszej Navalnij ellenzéki politikust.

Az EJEB tavaly februárban első fokon már kimondta, hogy a hatóságok több ponton is megsértették Navalnij jogait, az ítélet ellen azonban mindkét fél fellebbezett, az ügyet így a másodfokú fórumként működő nagykamara elé utalták.

A fellebbviteli testület csütörtöki jogerős ítéletében egyhangúlag megállapította, hogy a „politikailag motivált” oroszországi eljárás során megsérült az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, a tisztességes tárgyalás jogáról, a gyülekezési szabadságról és a jogkorlátozás alkalmazásának megszorításáról szóló cikke. Rámutattak, hogy az őrizetbe vétel célja több esetben is a „politikai pluralizmus elnyomása” volt.

A strasbourgi bírák ezért mintegy 64 ezer euró (körülbelül 20 millió forint) kártérítést és perköltséget ítéltek meg a panaszosnak.

Az orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista végül részt vehetett az ítélethirdetésen, miután először feltartóztatták a moszkvai repülőtéren.

A szóban forgó letartóztatások után öt esetben pénzbírságot szabtak ki Navalnijra, kétszer pedig elzárásra ítélték, hét, illetve tizenöt napra.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam számára. (MTI, fotó: Europress – Frederick FLORIN / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik