Nagyvilág

Évek óta nem történt ilyen: zsugorodik a német gazdaság

A Szövetségi Statisztikai Hivatal  első, szerdán közzétett becslése szerint 2015 első negyedéve óta első alkalommal nem növekszik, sőt: gyengül a német gazdaság teljesítménye.

A Focus cikke szerint a harmadik negyedévben a bruttó hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, amint szerdán bejelentette Wiesbaden első becslésében.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint:

A GDP az előző negyedévhez viszonyított kismértékű csökkenése elsősorban a külső fejlemények miatt történt: az előzetes számítások szerint a 2018-as év harmadik negyedévében kevesebb volt az export, de több az import, mint az év második negyedévében.

A belföldi viszonyokkal kapcsolatban hozzátették: bár az építőiparban több beruházást hajtottak végre, mint az előző negyedévben, a magánfogyasztás csökkent, a kormányzati fogyasztás pedig kissé meghaladta az előző negyedévi szintet.

A közgazdászok szerint a Németország számára rendkívül  fontos autóipar lassította a gazdaságot júliustól szeptemberig. Ennek hátterében az új járművek kipufogógáz-próbája áll:  a német gyártók nem minden járműtípuson  végezték el időben az új, az EU előírásainak megfelelő eljárást, így csökkenteniük kellett a termelést a harmadik negyedévben –  idézi a World Economy (IfW) Intézet elemzését a Focus.

Kép: Sean Gallup/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik