Nagyvilág

Német bírálatra Kína elárulta, miért zárnak egymillió ujgurt átnevelő táborokba

Az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található átnevelő táborok a terrorizmus elleni "megelőző intézkedés" részei - mondta kedden Pekingben Vang Ji kínai külügyminiszter német hivatali kollégájával, Heiko Maasszal közös sajtótájékoztatóján. A német külügyminiszter korábban jelezte: elfogadhatatlanok az említett táborok.

Újságírók és jogvédők szerint a kínai hatóságok több mint egymillió ujgurt tartanak fogva vádemelés nélkül ezekben a központokban Hszincsiangban, hogy átalakítsák politikai gondolkodásukat, és elérjék náluk, hogy hitüket a Kínai Kommunista Párt (KKP) iránti hűségre cseréljék. A tábor lakóit a mandarin kínai nyelv használatára is kötelezik.

Kína meg akarja akadályozni a terrorizmus térnyerését Hszincsiangban – mondta Vang a keddi sajtótájékoztatón, hozzátéve: az ügy “Kína belügye”.

Maas, aki egy kétnapos látogatás keretében tartózkodott Pekingben, hétfőn felszólította Kínát, hogy tegye átláthatóbbá azt, ahogyan az ujgurokkal bánik.

Nem fogadhatjuk el az átnevelő táborokat

– mondta.Az ujgur egy türk nyelvű muszlim kisebbség, amelynek tagjai Hszincsiangot tartják hazájuknak.

Az AP szerint a kínai hatóságok az ujgur gyermekeket sem kímélik az “átneveléstől”, az utóbbi években több ezer úgynevezett “két tannyelvű” iskolát és óvodát építettek, ahol a nem han kínai gyerekeket szintén a mandarin kínai nyelv használatára kötelezik, és az ország valamint a párt iránti szeretetre nevelik őket.

A jelentések szerint az ujgurokat olyan ártalmatlan cselekedetek miatt küldik ezekbe a táborokba, mint például imádkozás vagy telefonhívás fogadása külföldön élő rokonoktól.

A kínai hatóságok szigorúan ellenőrzik a térséget, amelyekben a táborok találhatók, így az aktivisták és újságírók nem tudnak bejutni a táborokba.

Kína berlini nagykövetsége, még Maas látogatása előtt, azzal vádolta Németország parlamentjét és kormányát, hogy be akar avatkozni Kína belügyeibe, miután Németországban állítólag szóba került egy parlamenti vitán az, ahogyan Kína bánik az ujgurokkal. A vita “nyilvánvaló beavatkozás volt a (kínai) belügyekbe, és Kína szuverenitásának súlyos megsértése” – közölte a kínai diplomáciai képviselet.

Fotó: Egy titkos átnevelőtábor Debancsengben, Google Earth via BBC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik