Nagyvilág

Orbán szövetségese megkapta a behívót a börtönbe

Nikola Gruevszki szerint politikailag motiváltak az ellene korrupció miatt folyó eljárások.

November nyolcadikáig meg kell kezdenie börtönbüntetését Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek, akit két év szabadságvesztésre ítéltek egy luxusautó jogellenes beszerzése miatt – szúrta ki a 444 a Balkan Insight hírét.

A szkopjei büntetőbíróság tájékoztatása szerint személyesen adták át a börtönbe vonulásról szóló határozatot Gruevszkinek, amikor egy másik ügyben tartott tárgyalására várakozott a bíróságon, lakcímére ugyanis nem sikerült kézbesíteni a dokumentumot.

A macedón fellebbviteli bíróság október 5-én hagyta jóvá Gruevszki börtönbüntetését, amit azért róttak ki rá, mert 2012-ben törvénytelenül utasította az akkori belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy csaknem 200 millió forint értékű luxus Mercedest saját használatra.

Gruevszki szerint ez az ügy, és a többi ellene folyó bírósági eljárás politikailag motivált, és az új szociáldemokrata kormány áll a hátterében.

Nikola Gruevszki pártja, a VMRO DPMNE tavaly bukott meg hosszan elhúzódó politikai válság után, miután illegális lehallgatásokra, a felvételek nyomán pedig korrupciós ügyekre és más bűncselekményekre derült fény. Ennek ellenére Orbán Viktor és a Fidesz szoros kapcsolatot tart fenn az ugyancsak bőszen sorosozó bukott macedón kormánypárttal, kampányoltak is neki, ennek ellenére csúfos vereséget szenvedett a helyhatósági választáson. (Fotó: Europress – Robert ATANASOVSKI / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik