Nagyvilág

Félmeztelen aktivista rontott rá Trump limuzinjára

A Femen nőjogi szervezet három aktivistájának sikerült vasárnap áthatolnia Párizsban a hivatalos delegációk biztonsági kordonján az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségén akkor, amikor Donald Trump amerikai elnök limuzinja haladt végig a Champs-Elysées sugárúton a Diadalív felé – közölték francia rendőrségi források.

A félmeztelen nőket, akiknek felsőtestén Hypocrisy parad és Gangsta party felirat volt olvasható, a biztonsági emberek azonnal előállították.

A tömegbe vegyült nők átugrották a járda menti biztonsági korlátokat és az úttest felé indultak, amikor az amerikai elnök limuzinja arra haladt 11 óra előtt, kettőjüket még a korlátnál lefogták, de egyiküknek sikerült az autók közé futnia.

„Franciaország a békét ünnepli ezzel a ceremóniával, de a meghívott államfők fele felelős a világ legtöbb konfliktusáért” – mondta a francia hírügynökségnek Constance Lefevre, a Femen részéről.

Szombaton is tiltakozott a Femen, akkor három aktivista félmeztelenül a Diadalív alatt ökölbe szorított kézzel azt kiabálta, hogy Welcome war criminals (Isten hozta a háborús bűnösöket), a felsőtestükre pedig az volt írva: Fake peacemakers, real dictators (Ál béketeremtők, igazi diktátorok).

Az egyik aktivista, a 24 éves Tara Lacroix elmondta: a békére szégyent jelentő államfők meghívása ellen tiltakozott. „Többségük diktátor, amely nem tartja tiszteletben az emberi jogokat” – mondta az aktivista.

A multilaterális világrend megőrzésének szentelt centenáriumi megemlékezés egyik legfőbb eseménye vasárnap a párizsi Diadalív alatti főhajtás az Ismeretlen Katona sírjánál csaknem száz ország delegáció, köztük 72 állam és- és kormányfő részvételével, amelyet követően Angela Merkel, António Guterres ENSZ-főtitkár és a francia elnök együtt fogják megnyitni a Béke Párizsi Fóruma elnevezésű háromnapos rendezvényt. A francia fővárosban a hétvégén mintegy 10 ezer rendőr biztosítja a kiemelt védettséget élvező helyszíneket, a város több pontját lezárták a gépkocsiforgalom elől.

Macron egy taslival várta Trumpot, de mi lehet az igazi célja?
Az USA-t is potenciális ellenségként emlegető kijelentésével a francia elnök elérte, hogy világszerte téma legyen az európai hadsereg felállítása. Miért lenne szükség erre, és van-e realitása?

Civil szervezetek tüntetést szerveztek Donald Trump ellen vasárnap délutánra a párizsi République térre. A megmozdulást a rendőrség engedélyezte, de nagy erőkkel fogja biztosítani. A prefektúra tájékoztatása szerint több ezer tüntetőre és rendbontásokra számítanak.

MTI, fotó: AFP (a kép a madridi viaszmúzeumban készült 2017 januárjában)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik