Nagyvilág
A monument dedicated to the late president Lech Kaczynski, former President and brother of current, de facto Polish leader Jarosalw Kaczynski is seen in Warsaw, Poland on November 9, 2018. Controversy over the placing of the 7 meter tall statue symbolizes the countrys division between loyalists to the conservative, anti-EU government and those who mistrust the autocratic, ruling Law and Justice party ruled by Jaroslaw Kaczynski. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

Hétméteres szobrot avattak Lech Kaczynskinek Varsóban

24.hu
24.hu

2018. 11. 10. 21:27

Ikertestvére, a jelenlegi kormánypárt elnöke emlékezett róla a ceremónián.

Leleplezték Lech Kaczynski volt lengyel elnök emlékművét szombat este Varsó egyik főterén, a Pilsudski téren. A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski a ceremónián elmondta: a 2010-es szmolenszki katasztrófában elhunyt ikertestvére a szuverén és igazságos Lengyelország megteremtésére törekedett.

A lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója előestjén megtartott avatáson részt vett Lech Kaczynski lánya, Marta, valamint a lengyel politikai vezetők, köztük Andrzej Duda elnök.

Jaroslaw Kaczynski beszédében kiemelte: testvére tevékenysége döntően hozzájárult ahhoz, hogy „ellenszegülni lehetett annak, amit posztkommunizmusnak hívunk, amely az előzőnél jobb, de még mindig óriási hibákkal terhelt rendszer volt”.

Andrzej Duda aláhúzta: Lech Kaczynski a haza szolgálatának szánta életét, és e misszió teljesítése közben érte a halál.  Az elhunyt elnöknek „átgondolt elképzelése volt Lengyelország fejlesztéséről (…) Ezt mi ma megvalósítjuk” – jelentette ki Duda. Hangsúlyozta: Pilsudski óta Kaczynski volt az első nagy lengyel államfő. Ezért méltó erre az emlékműre – fűzte hozzá.

A Lech Kaczynskit ábrázoló, több mint háromméteres bronzszobor három és fél méter magas gránittalapzaton áll. Az emlékművet Józef Pilsudski marsall, Lengyelország két háború közötti vezetője szobra szomszédságában állították fel. Közelében van a szmolenszki légi katasztrófa összes áldozatának szentelt, idén áprilisban leleplezett, utashidat felidéző emlékmű is.

Az ellenzéki pártok képviselői nem jelentek meg a szombati avatáson a mindkét szmolenszki emlékmű felállítását megelőző, 2010 óta tartó politikai huzavona nyomán. A gyászünnepség során hallhatóak voltak a közelben ellentüntetést tartó ellenzéki aktivisták bekiabálásai.

2010. április 10-én a magas rangú lengyel küldöttség a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre tartott. Az elnöki repülőgépnek az oroszországi Szmolenszknél történt katasztrófájában Lech Kaczynski és felesége, Maria mellett életét vesztette a lengyel politikai, katonai és szellemi elit sok képviselője.

A katasztrófa körülményei máig tisztázatlanok, a műszaki okok vizsgálatát végző orosz és lengyel hatóságok 2011-ben egymástól eltérő részeredményekre jutottak. A jelenlegi lengyel kormány által létrehozott bizottság új vizsgálatot indított. Október 12-én az Európa Tanács határozatot fogadott el, amely arra szólítja fel Moszkvát, hogy a lezuhant repülőgép roncsát szolgáltassa vissza Varsónak. Lengyelország az utóbbi években többször hiába kérte az eredeti feketedobozok és a géproncs visszaadását Oroszországtól. Moszkva ezt a még mindig folyamatban lévő oroszországi bűnügyi vizsgálat lezárásától tette függővé. (MTI, fotó: Europress – Jaap Arriens/NurPhoto)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.