Az Euronews idézi azt új oxfordi kutatást, amit a PLoS One című lapban publikáltak, és amely a világ 149 államában vizsgálta, hol lenne az az optimális szint, ami a húsfogyasztás megadóztatásával csökkenthetné az adott ország egészségügyi kiadásait.
A kutatók becslései szerint 2020-ra 2,4 millió ember halhat meg a húsfogyasztás miatt, ha nem tesznek semmit. A magas jövedelmű országokban 20 százalékos áremelést javasolnak a vörös húsokra, a feldolgozott húsáruk (szalonna, szalámi, kolbász) jelenlegi árát pedig duplájára emelnék, hogy csökkentsék a fogyasztásuk miatt az egészségügyre nehezedő terheket.
A WHO már korábban rákkeltőnek nyilvánított marha-, bárány- és disznóhús feldolgozásával készült termékeket.
A tanulmány a húsok betiltása helyett inkább azok megadóztatását javasolta. A kutatást vezető dr. Marco Springmann azt mondta, egyetlen kormány sem meri megmondani az embereknek, mit ehetnek és mit nem, de az ő eredményeik világosan megmutatják,
hogy a vörös húsok és feldolgozott hústermékek fogyasztásának ára van, nemcsak az emberek egészségére nézve, vagy a bolygó fenntarthatóságára vonatkoztatva, hanem az egyes országok egészségügyére és gazdaságára nézve is.
A feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentése százmillió tonnával csökkentené az üvegházhatású gázokat, leginkább az alacsonyabb marhahúsfogyasztás miatt. Az elhízásra is pozitív hatása lenne, a húsadó a fogyasztókat arra ösztönözné, hogy az olcsóbb, egészségük szempontjából jobb termékekre váltsanak.