Nagyvilág

Elengedték a 78 elrabolt kameruni iskolást

Az emberrablók az iskola igazgatóját és tanárát még fogva tartják.

Mint korábban megírtuk, a kameruni fegyveresek a bamendai presbiteriánus középiskola 11-17 éves diákjait és tanáraikat rabolták el hétfőn. Szerdán a 78 iskolást elengedték, de az iskola igazgatóját és egyik tanárát még fogságban tartják – közölte az emberrablók és a hatóságok között közvetítő pap, Samuel Fonki. 

Az emberrablás Kamerun angol nyelvű régiójában történt, ahol szakadár fegyveresek küzdenek a biztonsági erőkkel egy független, angol nyelvű állam, Ambazónia létrehozásáért. A nyugat-afrikai ország angol anyanyelvű lakosai úgy érzik, a társadalom peremére szorultak a francia közösséggel szemben, másodrendű polgárként kezelik őket, a kormány kevesebb támogatást ad neki.

Samuel Fonki és a kameruni hadsereg Ambazónia szakadárjait vádolta a diákok elrablásával, de a fegyveresek szóvivője tagadta, hogy közük lenne a bűntényhez. 

Paul Biya államfő a múlt hónapban, a 36 éve tartó uralmát meghosszabbító választások után felszólította a szeparatistákat, hogy tegyék le a fegyvert, különben a törvény teljes erejével sújtanak le rájuk. Engedményeket ugyanakkor nem helyezett kilátásba cserébe a fegyverletételért. Ezt követően a szélsőségesek kijárási tilalmat vezettek be egyes területeken, iskolákat kényszerítettek bezárásra, tiltakozásul a francia nyelvű kormány ellen, de sosem raboltak el gyerekeket. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik