Nagyvilág

Sokadjára is leszögezte a CEU: megfelel Orbán feltételeinek

A kormány újságja szerint színlelt a New York-i képzésről szóló megállapodás, Rétvári Bencének pedig az nem tetszik, hogy sok támogatást nyer el az egyetem.

Közleményben reagált a Közép-európai Egyetem kedden a kormány újságjában (Magyar Idők) megjelent, „Megdöbbentő dolog derült ki a Soros-egyetemről” című cikkre, amely azt állítja, hogy a CEU „feltehetőleg színlelt, valódi tartalom nélküli” megállapodást kötött a Bard College-dzsal. Ez az a megállapodás, ami azt garantálja, hogy az egyetemnek legyen oktatási tevékenysége az Amerikai Egyesült Államokban, ahogy az Orbán-kormány tavalyi felsőoktatási törvénymódosítása előírja.

Ugyanakkor a CEU közölte: a Bard College-dzsal együttműködésben oklevelet adó képzést indított az egyenlőtlenségek kutatására, amelynek első évfolyama idén végzett. New York Állam Oktatási Hivatala megerősítette, hogy a CEU ezzel a képzéssel teljesíti azt a feltételt, ami előírja, hogy az egyetem végezzen oktatási tevékenységet New York államban.

Emellett a CEU Nemzetközi Kapcsolatok szakának számos mesterszakos hallgatója idén ősszel gyakornoki programokon vesz részt New York-i intézményekben, a téli szemeszter során pedig további diákok érkeznek majd New Yorkba.

A CEU teljes mértékben megfelel az Egyesült Államokban végzett oktatási tevékenység feltételének. Továbbra is azt várjuk, hogy Magyarország kormánya aláírja azt a nemzetközi egyezményt New York állammal, amellyel pontot tehetne ennek az ügynek a végére

– áll a közleményben.

Az Inforádió kedden arról is beszámolt, hogy Rétvári Bence fideszes államtitkár új érvet talált az egyetem ellen, parlamenti felszólalásában azt rótta fel, hogy az egyetem „valóban vezet bizonyos rangsorokban, például a Horizon2020 uniós támogatások elnyerési rangsorában, 14 millió euró összeggel”, miközben a Corvinus 1,2 milliót kap. Szerinte ebből az következik, hogy a CEU működése üzleti modell. (Fotó: MTVA bizományosi / Balaton József)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik